Un studiu din Marea Britanie arata “oportunitati ratate” de prescriere a tratamentelor pentru prevenirea AVC
O analiza a pacientilor din Marea Britanie care au trecut printr-un AVC, a scos la iveala faptul ca mai bine de jumatate dintre acestia, care ar fi trebuie sa ia medicamente pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale, nu au facut-o pentru ca nu le-au fost prescrise.
S-a constatat ca 33% din procentul pacientilor cu AVC din UK, au ratat sansa unui tratament preventiv.
Sunt trei tipuri de pacienti carora li se recomanda tratamentul medicamentos pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale: pacientii cu hipertensiune arteriala, pacientii care prezinta risc crescut de un accident vascular cerebral si pacientii cu batai neregulate ale inimii, adica fibrilatie atriala.
Ghidurile recomanda ca pacientii cu hipertensiune arteriala sa ia medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, pacientilor cu risc ridicat (persoanele cu boli cardiovasculare sau cu risc crescut de AVC), le- ar trebui prescrise statine, iar cei cu fibrilatie atriala ar trebui sa aiba medicamente pentru a preveni formarea de cheaguri de sange (anticoagulante).
Toate aceste tratamente reduc riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral (atac ischemic tranzitor).
Rezultatele acestei cercetari publicate in PLoS Medicine sugereaza ca aceste tratamente ar fi, de fapt, insuficient utilizate.
Cercetarile realizate de Universitatea Birmingham, estimeaza ca aproape 12.000 de prime accidente vascular cerebral ar fi putut fi prevenite in fiecare an prin prescriere optima a medicamentelor.
Echipa de cercetare a cautat in inregistrarile medicale electronice a peste 500 de practici generale din Marea Britanie.
Ei au identificat fiecare pacient care a suferit un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral in perioada ianuarie 2009 si decembrie 2013.
Pe parcursul cercetarii au descoperit cat de multi dintre acestia au fost cunoscuti ca fiind expusi riscului ridicat de a face un AVC .
Eu au analizat 29.043 de pacienti cu un prim accident vascular cerebral, dintre care la mai multe de jumatate, respectiv la 17.680de pacienti ar fi trebuit prescrise medicamente fie pentru scaderea tensiunii arteriale, statina, ori medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
In cazul a 54% dintre pacientii cu AVC a existat situatia in care nu a fost prescris cel putin un medicament de preventie indicat clinic.
- In cazul a 52% dintre cei cu fibrilatie atriala, nu au fost prescrise medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sange
- In cazul a 49% dintre cei cu risc ridicat de AVC, nu au fost prescrise statine pentru scaderea lipidelor.
- In cazul a 25% dintre pacientii cu tensiune arteriala ridicata nu au fost prescrise medicamente antihipertensive pentru scaderea tensiunii arteriale
„Aceste rezultate sugereaza un numar de oportunitati ratate de a reduce incidenta de accidente vasculare cerebrale. Urmatorul pas pentru noi este de a construi, pe baza acestui studiu de explorare, si de a investiga motivele pentru care se inregistreaza aceasta sub-prescriere, cu scopul de a dezvolta o interventie care poate contribui la ameliorare a situatiei”, a afirmat Dr Grace Turner de la Universitatea Birmingham, potrivit www.birmingham.ac.uk
Accidentul vascular cerebral ( AVC) este o cauza principala de deces si invaliditate. La nivel mondial se estimeaza ca 16,9 milioane de persoane au un prim accident vascular cerebral in fiecare an.