Romania, in top 3 tari europene la incidenta AVC
Romania se afla intre tarile europene cu cea mai ridicata frecventa a accidentului vascular cerebral. AVC-ul reprezinta a treia cauza de mortalitate in Romania, dupa cancer si bolile cardiovasculare.
Si tot potrivit estimarilor, daca rata mortalitatii in urma accidentului vascular cerebral in Europa este de 200 de cazuri la 100.000 de locuitori, in Romania este de 300 de cazuri la 100.000 de locuritori.
Se estimeza ca AVC-ul va deveni, pana in anul 2030, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, ajungand la aproximativ opt milioane de decese annual, scrie site-ul csid.ro.
Sansele de a avea o viata normala dupa un AVC depind in mare masura de etapa de recuperare.
Primele sase luni post AVC sunt esentiale in reabilitarea pentru o viata normala. Recuperarea totala sau partiala depinde de localizarea si dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbiditatile pacientului si de intensitatea eforturilor care se depun ulterior.
Statisticile arata ca, din cei aproximativ 65.000 de romani care sufera anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime raman cu diverse grade de dizabilitate. In toate cazurile insa, preventia secundara a AVC este esentiala, mai scrie sursa mentionata.
Schema de tratament pentru preventia secundara se stabileste de catre medicul neurolog, dupa o evaluare clinica si paraclinica completa a pacientului. Acest aspect este esential in tratamentul unui pacient cu AVC, deoarece riscul de a-l repeta este de 9 ori mai mare.