Studiu: Poluarea reprezinta un factor de risc pentru AVC

Unul din principalii factori de risc in producerea  accidentele vasculare cerebrale (AVC), in special in tarile in curs de dezvoltare, este poluarea. Asta arata un studiu publicat in luna iunie 2016 in revista The Lancet Neurology.

„Am fost surprinsi sa descoperim ca o proportie extrem de ridicata a accidentelor vasculare cerebrale la nivel global poate fi atribuita poluarii atmosferice, indeosebi in tarile in curs de dezvoltare”, a declarat prof. Valery L. Feigin de la Universitatea de Tehnologie din Auckland, potrivit Agentiei France Presse.

Acest studiu s-a derulat in 188 de tari in perioada1990 si 2013 si a luat in considerare 17 factori de risc.

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca aproape  90%  dintre cauzele unui AVC s-ar putea atribui unor factori de risc ce pot fi modificati, in special factori de natura comportamentala.

Se estimeaza ca aproape 15 milioane de persoane sufera anual, in lume, un AVC,  iar 6 milioane si mor din aceasta cauza.

Din cele15 milioane, 5 milioane supravietuiesc, dar cu handicapuri permanente.

In urma studiului, oamenii de stiinta au mai descoperit ca in ultimii 20 de ani,  rolul jucat de poluarea atmosferica a crescut semnificativ.

Potrivit unei afirmatii facute la articolul despre acest studiu, profesorul Vladimir Hachinski de la Universitatea Western Ontario si Mahmud Reza Azarpazhooh din Iran considera ca „rolul jucat de poluare in aparitia AVC este foarte alarmant”.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!