Studiu: Tratamentul post AVC cu fascicule luminoase
Pacientii care au suferit un atac cerebral in urma caruia au ramas cu probleme motorii ar putea beneficia in viitor de o noua procedura care le-ar putea grabi procesul de recuperare a functiilor motorii.
Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Science explica modul in care se reface creierul dupa un accident vascular cerebral, ceea ce ar putea conduce la initierea unor noi tratamente.
Potrivit BBC, echipa de la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford a facut un experiment pe soareci.
La aceasta cercetare s-a folosit o tehnica „optogenetica” (utilizarea de fascicule luminoase pentru a controla activitatea celulelor creierului, n.red.) pentru a stimula, dupa un accident vascular cerebral, doar neuronii din cortexul motor, parte a creierului responsabila cu miscarile voluntare.
Potrivit sursei mentionate, dupa sapte zile de stimulare, soarecii au fost capabili sa mearga pe o tija rotativa mai departe decat cei la care creierul nu a fost stimulat.
Si, dupa 10 zile, oamenii de stiinta americani au constatat ca se deplasau mai repede decat soarecii carora nu le fusese aplicata aceasta tehnica.