10 motive pentru care recuperarea post AVC difera pentru tineri

Desi conceptia comuna este ca atacul vascular cerebral ii afecteaza pe cei in varsta, adultii tineri, cu varste intre 18 si 65 de ani sunt si ei expusi riscului de AVC, mai ales daca stilul de viata implica factori de risc (cum este fumatul). Tinerii supravietuitori ai atacului vascular cerebral se confrunta cu o serie de provocari specifice in recuperarea post AVC.

  1. Cariera. Un atac vascular cerebral la o varsta tanara intrerupe, pentru o perioada de timp variabila, care poate deveni permanenta, cariera pacientului, inainte sau in timpul celor mai productivi ani ai sai. Cei mai multi tineri care sufera de AVC vor avea nevoie de concediu prelungit pentru recuperare, iar unii dintre ei nu isi vor mai putea relua acelasi loc de munca. Aceasta deoarece, la reintoarcere, supravietuitorii constata adesea ca nu mai pot lucra in acelasi ritm ca inainte si ca nu mai pot face fata cerintelor – oboseala, problemele de memorie si concentrare impiedica performanta si provoaca frustrare.
  2. Siguranta financiara. Cand un AVC se intampla cu zeci de ani inaintea varstei de pensionare, majoritatea tinerilor nu au economii suficiente pentru a face fata perioadei de criza si pentru a-si intretine familiile si pe ei insisi. Nu numai ca cei afectati au nevoie de concediu medical, dar si sotul/sotia sau o ruda de gradul I e posibil sa aiba nevoie de concediu pentru a-l putea ingriji pe cel afectat.
  3. Tinerii nu sunt constienti de riscul unui AVC. In general, cu totii credem ca suntem prea tineri petru a suferi de un atac vascular cerebral, ignorand factorii de risc vizibili pentru unii dintre noi – fumatul sau hipertensiunea. AVC-urile in randul tinerilor nu sunt insa cazuri rare sau exceptionale – 15% din AVC-urile ischemice au loc in randul adultilor tineri si adolescentilor.
  4. Interpretarea eronata a simptomelor. Un factor alarmant in cazul AVC-urilor suferite de tineri este ca acestea nu sunt recunoscute imediat de pacient si de familie din cauza perceptiei ca atacurile cerebrale ii afecteaza mai degraba pe cei in varsta. Din nefericire, acest lucru inseamna pierderea unui timp pretios in aplicarea tratamentului de urgenta si poate avea efecte devastatoare pentru recuperare.
  5. Simptome „ascunse”. In cazul tinerilor, efectele pe termen lung ale unui AVC se pot ascunde in spatele aparentelor. Supravietuitorii se pot confrunta cu oboseala post-AVC, stari emotionale extreme si incapacitate de concentrare, fara a recunoaste sau a arata insa aceste lucruri. In incercarea de revenire la „normal”, de reluare a locului de munca si a responsabilitatilor, tinerii au tendinta de a nu comunica aceste efecte si de a experimenta astfel o frustrare crescuta. Educarea angajatorului, a familiei si a prietenilor cu privire la aceste simptome post-AVC ii va ajuta pe pacienti sa se simta intelesi si confortabil in a-si comunica starile, putand, astfel, sa primeasca si ajutorul de care au nevoie.
  6. Speranta de viata. Adultii tineri care au suferit un AVC au o viata lunga inainte, ceea ce inseamna si ca o mare parte din viata lor va fi petrecuta facand fata efectelor post-AVC si, in unele cazuri, necesitand ingrijiri speciale sau tratament. Se poate sa fie nevoie de aranjamente financiare sau de ingrijire pe termen lung.
  7. Recuperare mai rapida. Tinerii, in genere, tind totusi sa se recupereze mai rapid decat adultii in varsta de peste 65 de ani. Creierul unui tanar este mai „maleabil”, are o capacitate mai mare de a (re)invata si de a recupera informatiile pierdute. In plus, tinerii pot fi intr-o forma fizica mai buna si sunt, deci, mai capabili sa indeplineasca sarcini si exercitii de recuperare.
  8. Asigurarea medicala. In functie de varsta la care sufera de un AVC, tinerii ar putea sa nu aiba deloc asigurare medicala, sa aiba o contributie insuficienta pentru acoperirea totala a ingrijirilor sau isi pot pierde asigurarea odata cu pierderea locului de munca. Desi, in anumite conditii, pot beneficia de statutul de coasigurat, rezolvarea acestor aspecte poate fi un factor crescut de stres pentru pacienti.
  9. Familia. Viata de familie arata diferit pentru un tanar supravietuitor, fata de un senior. Tanarul pacient poate avea copii sau poate fi in punctul in care planuieste inceperea unei familii. Un AVC ii poate modifica traiectoria, ii creste nivelul de stres si frustrarea, il poate pune in situatia schimbarii rolurilor in familie, situatie pentru care nu era pregatit.
  10. Comorbiditate scazuta. Adultii tineri au de obicei mai putine comorbiditati – mai multe afectiuni cae se intampla simultan -, ceea ce inseamna ca au un risc mai mic de complicare a procesului de recuperare. Ca urmare, recuperarea poate fi mai eficienta in cazul tinerilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!