Consumul de fibre scade riscul de accident varscular cerebral (AVC)
La ora actuala, una dintre principalele cauze de dizabilitate si deces in lumea dezvoltata este accidentul vascular cerebral (AVC). Dar, oamenii de stiinta spun ca o dieta bogata in fibre poate contribui la reducerea acestui risc.
Oamenii de stiinta au descoperit ca 7 grame de fibre in plus in dieta zilnica pot reduce cu 7% a riscului de a suferi un atac cerebral.
Potrivit publicatiei The Guardian, descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care au analizat opt studii asupra dietei si atacului cerebral ce au fost efectuate intre 1990 si 2012.
„Un consum mai mare de alimente bogate in fibre, precum cerealele integrale, fructele, legumele si nucile este un lucru important pentru toata lumea, dar mai ales pentru cei cu risc mai mare de a suferi de un atac cerebral, cum sunt persoanele supraponderale, fumatorii si cei cu hipertensiune”, a precizat Diane Threapleton, coordonatoarea studiului publicat in revista Stroke.
Accidentele vasculare cerebrale sunt de doua tipuri:
1 – accidentul vascular cerebral ischemic are loc atunci cand vasele de sange devin blocate si nu mai transporta sange catre creier
2 – accidentul vascular cerebral hemoragic are loc atunci cand un vas de sange din creier se rupe.
Ambele tipuri de AVC distrug celule nervoase din creier, ceea ce poate cauza deces sau poate duce la dizabilitati grave.