Fibrilatia atriala, cauza majora de producere a unui AVC. Specialistii estimeaza o crestere epidemica
Despre Fibrilatia Atriala se stie ca este o cauza majora de producere a uni AVC. In Romania, se estimeaza ca sunt peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala.
„Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datoreaza fibrilatiei atriale, iar mortalitatea in aceste cazuri este de 10%, fata de 4% in accidentele vasculare ischemice de alta cauza. Datele din registrele de fibrilatie atriala publicate pana in prezent sunt ingrijoratoare, impactul fibrilatiei atriale asupra morbiditatii si mortalitatii avand in urmatorii ani o crestere epidemica”, a atras atentia dr. Anca Dan, potrivit unui comunicat de presa.
„Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, a doua cauza a AVC ischemic acut, dupa hipertensiunea arteriala, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii acordam o atentie maxima, atat pacientii cat si medicii”, a mai adaugat medicul cardiolog conform sursei mentionate.
Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilatiei atriale sunt hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica. La sfarsitul anului 2011 in Romania se aflau in urmarire 2.097.253 persoane cu hipertensiune arteriala si 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemica.
In acest context, datele de la nivel european din registrele publicate anunta o perspectiva si mai ingrijoratoare pentru Romania, mai scrie in comunicatul citat.
Se estimeaza, printre altele, ca din din 2010 pana in 2060 se va dubla numarul persoanelor de peste 55 ani din Uniunea Europeana care sufera de fibrilatie atriala.
Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare la persoane in varsta si nu numai. Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor, iar aceasta acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri.
Daca inima pompeaza un cheag in circulatie, acesta poate obstructiona fluxul sangelui catre creier, determinand producerea unui accident vascular cerebral.