Dispozitive de mers pentru persoanele cu handicap motor

Dupa un accident vascular cerebral majoritatea pacientilor raman cu un grad de dizabilitate lucru care ii determina sa achizitoneze un dispozitiv de mers care sa le usureze activitatile din viata de zi cu zi. Aceste dispozitive medicale sunt prescrise de medicul specialist-reabilitare medicala sau neurolog pe un formular special. Multi bolnavi nu primesc sfaturi de la un profesionist in ceea ce priveste alegerea corecta a acestor dispozitive ducand la stereotipii de mers disfunctionale si la cresterea riscului de cadere.

In categoria dispozitivelor de mers sunt incluse: bastoanele, carjele si cadrul de mers, toate avand rolul de a ajuta la reeducarea mersului.

Bastoanele  cresc baza de sustinere ameliorand echilibrul pacientului, atenueaza fortele de la nivelul articulatiilor, avand de asemenea un rol in scaderea durerii. Exista mai multe tipuri de bastoane: cu manere in forma de „T”, cu priza functionala sau in forma de „C”, ultima fiind cea mai ieftina dar nu foarte populara in randul pacientilor considerand-o incomoda. Indiferent de tipul bastonului toate trebuie sa detina varf cauciucat din motive de siguranta. Se pot fabrica din lemn, fiind ma ieftine sau din aluminiu, mai costisitoare, dar cu avantajul inaltimii reglabile. Exista de asemenea si bastoane cu picioare multiple oferind o baza mai larga de sustinere. Bolnavul va folosi bastonul in mana din partea opusa a membrului afectat, fiind apoi avansat impreuna cu membrul bolnav. La fel se foloseste  la urcatul si coboratul scarilor, urcatul scarilor va fi initiat de membrul sanatos iar coboratul de cel bolnav.

Carjele, la fel ca bastoanele cresc baza de sustinere ameliorand insa si stabilitatea laterala a bolnavilor, putand fi folosite pentru o incarcare mai mare. Exista carje cu sprijin subaxilar cu un cost relativ redus, insa cu o anumita dificultate de utilizare, si carje cu sprijin antebrahial sau canadiene care pot fi folosite si bilateral fiind mai usor de utilizat.

Cadrul de mers creste stabilitatea bolnavilor prin cresterea bazei de spijin si sustinerea greutatii, avand dezavantajul manevrarii dificile la praguri, scari, spatii aglomerate, a pozitiei incorecte a coloanei. Cadrul de mers se pozitioneaza la 30 de cm inaintea pacientului iar manerul trebuie sa fie la o inaltime adecvata. Se pot alege din mai multe tipuri de dispozitive:  cadru de mers standard cu 4 varfuri cauciucate care vine in contact simultan cu solul, fiind foarte stabil dar greu de utilizat de  bolnavi cu tulburari cognitive; cadrul de mers cu doua roti anterioare poate fi recomandat la pacienti cu mers mai rapid, si cadrul de mers cu 4 roti folosit la pacientii care au un grad de invaliditate minima, dar care au tulburari de echilibru.

Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare pentru alegerea corecta a unui dispozitiv de mers, de acceea este indicata consultarea unui medic specialist in domeniu, inainte de achizitionarea lui.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!