Risc de fibrilatie atriala marit cu 40 % daca munciti peste 50 de ore saptamanal

Persoanele care lucreaza mai mult de 55 de ore pe saptamana sunt expuse unui risc cu 40% mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala, se arata intr-un studiu realizat recent in Marea Britanie.

Potrivit express.co.uk , specialistii stiu deja ca un program indelungat de lucru creste riscul de accident vascular cerebral (AVC), insa asocierea dintre munca prelungita si ritmul cardiac neregulat – cunoscut si sub numele de „fibrilatie atriala” – nu era cunoscuta pana la acest studiu.

Un studiu realizat pe un esantion de peste 85.500 de cetateni britanici si scandinavi – femei si barbati – a descoperit o legatura intre programul de munca indelungat si riscul de aparitie a unei afectiuni a inimii care cauzeaza un ritm cardiac neregulat, adeseori neobisnuit de ridicat, scrie si Agerpres.

In comparatie cu persoanele care au un program de lucru normal, ce consta intre 35 si 40 de ore lucrate in fiecare saptamana, angajatii care muncesc peste 55 de ore pe saptamana se confrunta cu un risc cu 40% mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala in urmatorii 10 ani.

La fiecare grup de 1.000 de persoane incluse in studiu, medicii au constatat un numar suplimentar de 5,2 cazuri de fibrilatie atriala in randul persoanelor cu orare de munca aglomerate, pe parcursul duratei de monitorizare de 10 ani, mai scriu sursele mentionate.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac. Aceasta maladie poate sa provoace AVC, insuficienta cardiaca si dementa.
„Aceste descoperiri arata ca programul de lucru indelungat este asociat cu un risc sporit de fibrilatie atriala, cea mai cunoscuta forma de aritmie cardiac. Acesta ar putea fi unul dintre mecanismele care explica riscul ridicat de AVC, observat anterior, in randul persoanelor care petrec multe ore la locul de munca”., a declarat Mika Kivimaki, , coordonatorul principal al studiului, citat de cele doua surse.

Acest studiu a fost publicat  initial in European Heart Journal.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!