Cat de mult creste riscul de AVC in zilele caniculare

Expunerea la temperaturi ridicate in timpul verii poate fi un factor de risc suplimentar care, adaugat la alti factori de risc preexistenti, poate favoriza aparitia unui accident vascular cerebral mai ales hemoragic, spune specialistii.

“Vasodilatatia produsa de caldura poate contribui la ruperea unu vas de sange din creier cu aparitia hemoragiei. De aceea se recomanda persoanelor in varsta sau hipertensive sa evite expunerea la soare in zilele caniculare ale verii sau daca trebuie sa iasa din casa, sa umble cu capul acoperit cu o palarie si sa se hidrateze suficient”, spune conf. univ. dr. Adrian Bighea –presedintele Societatati Romane de Reabilitare Medicala.

Pana acum, zeci de persoane din toata tara au avut de suferit din cauza caldurii. Un barbat de la Galati a facut AVC pe strada, asa ca medicii ne sfatuiesc sa ne luam toate masurile de protectie, mai ales daca n-avem incotro si trebuie sa iesim afara.

“Se stie ca multi dintre pacientii care au factori de risc pentru AVC iau anticoagulante. Ajustarea dozei de anticoagulant in functie de INR trebuie sa fie cu atat mai stricta in perioadele caniculare. Nu trebuie sa uitam ca multi oameni care au factori de risc pentru AVC sunt persoane active, carora activitatea profesionala le impune expunerea prelungita la soarele verii. Riscul este evident mai mare la acestia pentru ca activitatea profesionala poate presupune de exemplu si efort fizic, care creste tensiunea arteriala, crescand astfel si riscul de AVC hemoragic”, a mai precizat presedintele Societatati Romane de Reabilitare Medicala intr-un interviu pentru www.postavc.ro.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!