Ce facem cu membrul familiei care a suferit un AVC atunci cand plecam in vacanta?
Suntem in “anotimpul vacantelor” si cu totii ne dorim sa avem parte macar de cateva zile de relaxare.
Dar ce facem in situatia in care si alte persoane depind de noi, de grija si ingriirea noastra, cum sunt cele care au suferit un AVC?
Ce alternative de ingrijire exista? Sunt centre specializate sau personal medical pentru asa ceva?
“Raspunsul la aceasta intrebare este mai dificil pentru ca trebuie sa pornim discutia de la stadiul in care se afla pacientul dupa AVC. In cazul in care AVC este recent si pacientul abia a fost externat, este preferabil ca cineva apropiat din familie sa ramana permanent in preajma sa. Exista si posibilitatea de a fi internat intr-un centru in care sa-i fie asigurata ingrijirea si asistenta medicala, dar personal nu recomand astfel de solutii pe termen scurt, cat timp rudele pleaca in concediu. Daca nimeni din familie nu poate ajuta un astfel de pacient, atunci internarea de lunga durata este solutia potrivita. Atat pacientii cat si familiile lor ar trebui sa stie ca Normele Contractului Cadru de acordare a asistentei medicale in Romania contin un capitol intitulat Pachetul de servicii medicale de baza pentru ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu. Persoanele asigurate pot beneficia de astfel de servicii iar recomandarea pentru efectuarea serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu se face de catre medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie si de catre medicii de specialitate din spitale la externarea asiguratilor, medici aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate”, a declarat conf. univ. dr. Adrian Bighea –presedintele Societatati Romane de Reabilitare Medicala.
Lucrurile stau putin altfel atunci cand persoana pe care o avem in grija a suferit AVC-ul de ceva timp.
“Daca AVC este mai vechi si programul de recuperare prin care a trecut pacientul a dus la refacerea capacitatilor sale minime de autoingrijire, este preferabil sa-l lasam in continuare in mediul cu care este deja obisnuit, de acasa. Un prieten, un vecin sau o ruda mai indepartata il poate vizita din cand in cand pentru a-l ajuta la activitati pe care nu le poate face singur, pentru a-i gati sau pentru a-i face cumparaturi. Se mai recomanda unele masuri care desi nu sunt medicale au un rol important: sa lasam un rand de chei la vecini, sa setam telefonul astfel incat sa sune pe cineva apropiat la o singura apasare de buton sau sa instalam la indemana bolnavului o sonerie de alerta”, a mai declarat conf. univ. dr. Adrian Bighea pentru www.postavc.ro.
Asadar, poate fi putin mai dificil, dar daca urmam pasii corect indrumati de specialisti si luam toate masurile de precautie pentru confortul persoanei cu AVC, atunci am putea pleca si in vacanta. Mai ales ca, asa cum au aratat mai multe studii realizate de-a lungul anilor, vacanta scade riscul de AVC daca avem un stil de viata solicitant.