In perioadele cu poluare intensa, numarul cazurilor de AVC creste semnificativ
In timpul perioadelor de poluare intensa, numarul cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) creste semnificativ, arata un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, publicat in British Medical Journal si preluat de passionsante.be.
„Numeroase studii au demonstrat legaturi intre poluare si riscul de infarct si deces prin insuficienta cardiaca”, aminteste dr. Roseline Peluchon in Journal international de Medecine.
Analiza oamenilor de stiinta scotieni a comparat rezultatele a circa 100 de studii realizate in 30 de tari pe aproximativ 6 milioane de AVC. Spitalizarile si decesele au fost analizate in functie de expunerea recenta la poluarea gazoasa (monoxid de azot, bioxid de sulf, bioxid de azot si ozon) si la particule in suspensie, relateaza si Agerpres.
„Prima observatie care se poate face este ca exista intr-adevar o legatura intre poluarea aerului, cu gaze si particule, si spitalizarile si decesele in urma AVC, cea mai puternica fiind cu bioxidul de azot. Puterea legaturii este in relatie cu momentul expunerii: mai marcata in timpul zilei de expunere si scazand progresiv. Relatia persista totusi mai multa vreme dupa expunerea la particulele fine”, a precizat dr. Peluchon, care a adaugat ca daca pana acum se stia ca expunerea la aer poluat este vinovata de mai multe probleme cardiace si pulmonare, de acum va trebui sa luam in considerare si riscul de AVC.