Cum recunosti un AVC in desfasurare

Dupa recenta disparitie a actritei Stela Popescu, in spatiul public au aparut din nou intrebari si temeri legate de AVC. Asadar, care sunt primele simptome care anunta un AVC si ce trebuie sa facem?

Teama de un AVC creste cand cineva cunoscut sufera unul. Si, cu atat mai mult cu cat in ultimii ani auzim de oameni tot mai tineri care se imbolnavesc. AVC-ul nu mai este demult ceva ce se poate intampla doar celor varstnici.

Postavc.ro va publica in perioada urmatoare mai multe articole realizate in urma unui interviu cu conf.univ. dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala, care au menirea de a duce clarificari vizavi de riscurile unui AVC si masurile care se impun.

“Disparitia dintre noi a unei persoane publice, mai ales a unei actrite indragite de toti cum a fost Stela Popescu, creeaza un moment de emotie colectiva printre oameni, care isi dau seama ca ceva asemanator li se poate intampla si lor sau unor apropiati ai lor. S-a discutat mult in ultimele zile despre asa-numita metoda FAST, de recunoastere a unui AVC in desfasurare. Este intr-adevar o metoda buna de avut in vedere si usor de tinut minte de oricine, nu numai de personalul medical”, a precizat conf.univ. dr. Adrian Bighea.

Iata despre ce este vorba:

Metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time):

F (face=fata) – cereti persoanei suspectate de AVC sa zambeasca si observati daca exista o asiemtrie a fetei.

A (arms=brate) – cereti persoanei persoanei suspectate de AVC sa ridice bratele si observati  daca a aparut imposibilitatea de a ridica un brat sau pe amandoua.

S (speech=vorbire) – cereti persoanei suspectate de AVC sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in articularea cuvintelor.

T (time=timp) –  daca toate semnele de mai sus sunt prezente, nu pierdeti timpul si sunati la Ambulanta. In cazul unui accident vascular cerebral (AVC), persoana in cauza trebuie sa ajunga cat mai repde la spital.

Descrierea metodei FAST se gaseste si pe site-ul postavc.ro, deschis de Societatea Romana de Reabilitare Medicala tocmai pentru a oferi informatii pacientilor cu AVC si familiilor acestora

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!