Cu cat inainta in varsta cu atat simtea mai mult dorul de casa
Laura avea 62 de ani. Era profesoara de chimie, dar plecata de multi ani din tara. Locuia in Franta. A plecat de tanara, cand inca nu stia cum va fi drumul ei. Se casatorise si avea doua fete, care si ele aveau familiile lor acum.
Doar ca Laura isi dorea sa ajunga din nou acasa, in tara ei. Isi facuse un mic loc cu lucruri romanesti unde putea respira romaneste atunci cand simtea nevoia. Cu cat inainta in varsta cu atat simtea mai mult dorul de casa, de… acasa, asa cum stia ea ,,acasa” pe cand era inca copil.
Este motivul pentru care Laura se hotaraste sa revina o perioada mai lunga in tara. Asta se intampla in iunie 2015, cand Laura si familia au ajuns pentru o vara intreaga din nou in tara.
A vizitat locurile in care a copilarit, locurile unde parintii ei se odihneau pentru vesnicie… un amestec de sentimente de nostalgie cu parere de rau, dor de timpul copilariei.
A reusit sa isi revada o parte din vechii prieteni, cu care peste timp a pastrat legatura si s-au vizitat.
Dar… intr-una din dimineti Laura nu s-a simtit bine, o durere de cap parca nu ii dadea pace, a luat un calmant, dar tot nu s-a linistit. A mers la un prieten mai vechi, medic de familie si i s-a spus ca totul e normal, dar simtea o neliniste si o nesiguranta neexplicata. A doua zi la fel, parca mai intensa era durerea, asa ca l-a rugat din nou sa o vada. De data asta a hotarat ca e cazul sa o consulte un neurolog. A ajuns la spital unde i-au facut o tomografie de control la cap, iar surpriza a fost ca avea un mic anevrism care s-a rupt si sangera din cand in cand, mai ales cand tensiunea crestea. Un mic accident vascular hemoragic. A primit un tratament, a stat in repaus, dar din pacate lucrurile nu au evoluat tocmai bine, pentru ca urmatoarea zi Laura nu putea sa miste bine mana si piciorul stang. A revenit la spital unde a fost ingrijita pana cand totul a devenit stabil, deficitul motor s-a stabilizat, si abia atunci a fost externata. Pentru ca avea o asigurare internationala, a beneficiat de toate serviciile medicale necesare pentru urgente. Din pacate serviciile de boli cronice nu sunt incluse, asa ca Laura a venit in sistem privat pentru a incepe recuperarea. A urmat un program de recuperare pe o perioada mai lunga, patru saptamani, zi de zi, foarte disciplinata, astfel incat la final putea sa mearga singura pe distante mici, folosea mana stanga pentru activitati simple.
La sfarsitul verii, Laura a revenit pentru o noua etapa de tratament de recuperare, era mult mai bine. Iar la plecarea din tara, aproape ca nu se mai observa ca ar fi avut un accident vascular.
Peste un an, tot in vara, Laura a revenit la control si in acelasi timp in vizita pentru ca ramasese cu acelasi dor de acasa. Nimeni nu ar mai fi putut zice ca Laura trecuse printr-un accident vascular. Continuase recuperarea si in Franta, unde programul a fost mai usor, deja greul il traversase tot acasa la ea. Fusese intrebata unde a fost tratata pentru ca rezultatele era foarte bune.
Laura revine in fiecare vara de atunci, stie insa ca trebuie sa isi controleze tensiunea, ca nu mai e tanara si ca e nevoie de mai multa atentie.
Explicatie
Anevrismul vascular reprezinta o dilatatie a unui vas cerebral si poate fi dobandit in timpul vietii, mai ales la pacientii cu valori tensionale mari, necontrolate. In momentul ruperii unui anevrism cerebral poate apare cefaleea rebela la tratament, mai ales cand acest anevrism nu e foarte mare, iar sangerarea se produce lent. Cazurile pot fi dramatice la cei cu anevrisme mari si sangerare masiva. Este foarte importanta adresarea la medic cand apar simptome noi, cum a fost cazul de fata, cand pacienta a acuzat o cefalee intensa, diferita de o simpla durere de cap. Faptul ca s-a adresat unui medic de la inceput a reprezentat sansa ei la viata, altfel, povestea putea avea un alt final.
Ceea ce este cel mai important de retinut este ca educatia medicala a pacientului este primordiala. La primele manifestari trebuie consultat un medic, indiferent de locul unde se afla pacientul si nu tratat dupa pareri proprii si cunostinte medicale empirice.