Studiu: Consumul de lactate poate scadea riscului de AVC
Persoanele care consuma lapte si produse lactate au un risc mai mic de a deceda din cauza unor afectiuni cum ar fi cele cardiace si accidentul vascular cerebral.
Potrivit unui studiu publicat in Stroke Dairy Nutrition, in care s-a analizat asocierea consumul de lapte cu decesul cauzat de aceste afectiuni, s-a constatat ca barbatii care au consumat lactate au avut mai putine accidente vasculare cerebrale (in procent de cca 20 %) decat cei care nu au inclus acest aliment in dieta.
Aceasta asociere poate fi datorata mai multor elemente din lapte, insa cercetari anterioare au aratat ca aportul crescut de calciu determina o scadere semnificativa a riscului de boli cardio-vasculare. Mai exact, calciu determina o scadere a colesterolului rau si o crestere a celui bun.
Maladiile cardiace si neurologice nu sunt singurele influentate de consumul de lapte. Alte studii beneficii ale consumului de lactate si in cazul diabetului de tip 2 sau a cancerului de colon si vezica.