A treia conferinta nationala despre accidentul vascular cerebral

Vineri, 25 mai, la Hotel Ramada din Sibiu, incepand cu ora 14:00, va avea loc cea de-a treia conferinta nationala despre accidentul vascular cerebral se va dezbate subiectul „AVC 360° – Practica multidisciplinara centrata pe pacient”.

Pana acum, la conferintele de la Craiova si Constanta, au participat 462 medici specialisti, studenti, psihologi, kineto si fizioterapeuti. Medicii au sustinut prezentari despre aceasta patologie si cu informatii concrete si cu studii de caz (despre pacienti cu varste cuprinse intre 25 si 80 de ani).

  • Cel mai rapid mijloc de avertizare si diagnosticare a AVC, care ar trebui cunoscut de toata lumea, este sistemul FAST
  • F (face=fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte.
  • A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos.
  • S (speech=vorbire) – rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele.
  • T (time=timp) – cel mai important factor, pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni dizabilitatile pe termen lung, atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

 

Creierul are insa o capacitate mare de refacere, unele arii nervoase putand sa preia cu

succes functiile zonei din creier afectata de accidentul vascular cerebral. De aceea este

important ca reabilitarea dupa AVC sa fie inceputa cat mai curand posibil,

bineinteles daca starea pacientului permite acest lucru.

 

Statistici despre AVC

 

  • La fiecare 40 de secunde se intampla un accident vascular cerebral in lume.
  • La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.
  • 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite (sursa National Stroke Association)

 

  • 1 din 6 persoane trec printr-un accident vascular cerebral pe parcursul vietii (http://www.worldstrokecampaign.org )
  • In lume au loc 17 milioane de accidente vasculare, 6.5 milioane decese din aceasta cauza
  • In 2013, Bulgaria (19.7% ) si Romania (18.7%) au ocupat primele doua locuri cu cele mai mari procente de decese cauzate de atacurile cerebrale, inregistrate in toata Europa.

 

Programul se numeste „AVC 360° – Calatoria Pacientului” si este primul proiect multidisciplinar organizat in Romania care implica specialitati medicale diferite (Neurologie, Medicina de Urgenta, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicina de familie, Anestezie si Terapie Intensiva, Psihiatrie, Medicina Fizica si de Reabilitare, Cardiologia, Diabetologia, Medicina Muncii), impreuna cu domenii conexe ca Psihologia, Logopedia si Asistenta Sociala.

AVC 360° – Calatoria Pacientului” se adreseaza in primul rand medicilor specialisti implicati in managementul pacientului cu AVC, cu scopul dezvoltarii unei colaborari mai bune intre specialitatile ce contribuie la ingrijirea bolnavilor, dar si al crearii unui ghid de bune practici in comunicarea dintre  specialitatile medicale, si a acestora cu domeniile conexe. Pacientii vor putea fi ghidati mai usor in sistemul medical, astfel incat traseul lor sa fie mai simplu si mai eficace. Un alt obiectiv este generarea unei harti teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC, atat pentru perioada acuta a bolii, cat si pentru perioada post-acuta si de recuperare pe termen lung. Aceasta harta urmeaza sa cuprinda informatii despre spitale si centre medicale de profil, numarul de paturi din unitatile publice si private pe fiecare regiune importanta a tarii, date epidemiologice specifice fiecarei zone si altele.

Rezultatele programului vor fi diseminate pacientilor si publicului larg, cu scopul unei informari corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optima si altele, incluzand informatii care pot reprezenta un pas esential in salvarea vietii si/sau reducerea dizabilitatilor fizice si psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!