Alaptarea la san scade riscul de AVC
Alaptarea la san nu are efecte benefice numai pentru copii, ci contribuie si la reducerea riscului mamelor de a se confrunta cu infarct sau accident vascular cerebral (AVC) mai tarziu in viata.
Pe parcursul unui cercetari, s-a constatat ca femeile care au alaptat la san au prezentat un risc cu aproape 10% mai mic de a dezvolta boli de inima sau accident vascular cerebral ( AVC) in comparatie cu cele care n-au facut acest lucru, relateaza Agentia Xinhua care citeaza un studiu reealizat pe un esantion de 300.000 de femei din China.
Cercetatorii au realizat ca cu cat perioada de alaptare a fost mai lunga, cu atat au fost mai pronuntate efectele pozitive, se mai arata in cercetarea ale carei rezultate au fost publicate in ”Journal of the American Heart Association”, dupa cum relateaza si Agerpres.
”Descoperirile ar trebui sa incurajeze popularizarea alaptarii la san datorita beneficiilor pentru mama dar si pentru copil. Cercetarea sustine recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii potrivit carora mamele ar trebui sa isi alapteze copiii exclusiv la san in primele sase luni de viata”, a declarat coautorul studiului, Zhengming Chen, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii Oxford.
Studii anterioare au sugerat ca alaptarea la san confera mamelor beneficii pe termen scurt, printre acestea numarandu-se scaderea din greutate, reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii, dar si a glicemiei. Insa, pana acum efectele pe termen lung ale alaptarii asupra riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare in cazul mamelor erau neclare.