AVC nu tine cont de varsta
Daca stati relaxati cand vedeti o stire despre AVC pentru ca „nu sunteti la varsta de risc” ar trebui sa cititi articolul de mai jos.
James Garland, un adolecent de 17 ani din Uk se pregatea pentru primul sau interviu la un angajator. La un moment dat, a crezut ca rade, si de fapt tocmai suferise un AVC care l-a lasat paralizat pe partea dreapta.
A reusit cu mare greutate sa se aseze pe un scaun, si a asteptat sa vina acasa mama si cele 3 surori. Nu prea si-a dat seama ce s-a intamplat, la un moment dat a re-inceput sa se imbrace pentru interviu, dar a cazut din nou din picioare.
Prima reactie a mamei cand a ajuns acasa a fost sa tipe la James pentru ca nu s-a dus la interviu, apoi a vazut ca ii curge saliva din gura si s-a panicat. James a fost dus de urgenta la spital, unde a aflat ca a avut un ACV si din fericire a ajuns la spital inainte sa treaca primele 4 ore cele mai importante dupa un AVC.
Recuperarea lui James a inceput imediat si din fericire pentru el, se pare ca este de succes. De asemenea, medicii s-au intrebat care sunt motivele pentru care James a suferit un AVC la 17 ani si au descoperit ca suferea de Lupus Anticoagulant – o boala care face ca sangele sa fie ingrosat.
Conceptul “timpul inseamna creier” presupune ca tratamentul accidentului vascular cerebral sa fie considerat o urgenta. De aceea, evitarea intârzierilor trebuie sa fie principalul deziderat in faza prespitaliceasca a managementului accidentului vascular cerebral. The American Stroke Association (ASA) avertizeaza populatia sa fie constienta de simptomele atacurilor cerebrale care sunt frecvent recunoscute si sa sune la 112 imediat.
Simptomele AVC includ:
- senzatie de amorteala sau slabiciune brusca aparuta la nivelul fetei, mâinilor sau picioarelor, in special doar pe o parte a corpului;
- confuzie brusca, dificultate in vorbire sau in perceperea vorbirii;
- poate fi observata de cei din jur o asimetrie a fetei, foarte evidenta, care apare brusc. Cel mai frecvent semn este caderea coltului gurii, in majoritatea cazurilor fiind afectata partea inferioara a fetei.
- tulburari de vedere la unul sau ambii ochi;
- dificultate brusca aparuta la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
- cefalee severa, brusca fara cauza. (Managementul etapizat al pacientului cu accident vascular cerebral-V. Gavrila, A. Babeti, K. Kronbauer, L. Tandara – UPU SMURD Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Recomandari si Protocoale in Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta – 2009)
Cititi mai multe despre AVC aici.
Sursa articolului: www.mirror.co.uk