Cand a ajuns, Laura nu vorbea, parea ca nu mai intelege nimic, nu se putea misca deloc.
Laura era o femeie obisnuita, cu o pregatire normala, liceu, facultate, serviciu, program. Nu se casatorise, avea cateva prietene cu care obisnuia sa mearga vara in concediu. Incercase sa isi carnetul de conducere, dar abandonase imediat ideea, nu o caracteriza sofatul. Alesese un mod de viata comod si simplu.
Venea la sfarsitul saptamanii acasa la parinti, iar in rest viata ei se compunea din serviciu si intalniri cu prietenele ei. Nu mai era tocmai tanara, trecuse deja de 45 de ani si se obisnuise cu acest stil de viata. Familia mai incerca timid sa ii spuna ca ar fi bine sa isi formeze o familie. Dar Laura era multumita cu viata ei. Prietenele ii spusesera ca in ultimul timp se cam ingrasase si ca ar fi bine sa mearga la un program de aerobic, i-ar prinde bine. Parea cam abatuta in ultima vreme si parca un pic neglijenta, absenta, asa ca nu a inceput nici un program deaerobic.
Asa ca in una din zile nu a fost atenta si s-a lovit la picior. A schiopatat putin si a sperat ca ii trece. Apoi intr-o zi cand traversa strada, s-a grabit si a cazut, destul de rau. Din pacate a avut o fractura la picior si la antebrat, a fost nevoita sa mearga la spital. A fost operata si i-au pus cate o tija metalica la fiecare membru fracturat, tije pe care urma sa le scoata peste un an.
Dar Laura nu a mai mers la spital, a trecut anul, a vazut ca se simte bine si a gandit ca poate ramane si asa. Intre timp a constat ca are si hipertensiune, dar si pentru asta isi lua tratamentul cand ,,simtea ea” ca are tensiunea cam mare.
Si incet anii s-au adunat si Laura s-a trezit ca a implinit 48 de ani. Si-a organizat o petrecere acasa, pentru care s-a pregatit singura. Doar ca petrecerea a cam obosit-o si a ramas cu o durere de cap care nu voia sa treaca deloc, chiar daca luase cateva pastile de durere.
A hotarat sa stea putin intinsa si a adormit. Peste noapte, cand si-a dat seama ca e tarziu, a vrut sa se ridice din pat, dar durerea de cap era tot acolo. Nu parea sa se fi linistit. A incercat sa se miste, dar parca mainile nu o ascultau, mai ales dreapta. A luat telefonul si a sunat o prietena, deja era speriata. Surpriza, nici de vorbit nu reusea. A incercat din nou, dar…la fel.
Din fericire prietena ei a inteles ca se intamplase ceva grav si a fugit la Laura acasa sa vada ce se intamplase. Luase si cheile pe care Laura i le lasase in caz de nevoie.
Cand a ajuns, Laura nu vorbea, parea ca nu mai intelege nimic, nu se putea misca deloc. A sunat la ambulanta si asa au ajuns la spital. Laura suferise un accident vascular hemoragic, masiv, nu isi luase tratamentul de ceva timp pentru hipertensiune, iar aniversarea o obosise.
A stat internata apropare o luna la neurologie, apoi a fost trimisa acasa pentru doua saptamani, timp in care s-a incercat sa fie pregatita pentru etapa de recuperare unde urma sa se interneze din nou. Situatia era destul de complicata, nu avea stabilitate sa stea in sezut decat ajutata, iar de mers sau vorbit, nici gand.
A urmat o perioada de recuperare lunga, cu internari si reveniri, mai anevoioase intrucat tijele metalice erau chiar pe piciorul si mana cu pareza, ceea ce limita putin programul de recuperare. Dupa aproximativ doi ani Laura reusise sa se ridice, sa stea in picioare usor ajutata si sa faca suficienti pasi incat sa se deplaseze singura prin casa. A fost pensionata si a obtinut un certificat de handicap, ceea ce ii oferea sansa sa poata plati pe cineva sa o ajute in casa.
Vorbitul a ramas cu un oarecare deficit, dar se poate exprima, iar in zilele bune, merge chiar afara la plimbare.
Laura vine cu regularitate la recuperare, este mult mai bine, iar anul acesta a fost si la ortoped cand s-a hotarat sa se opereze si sa inlature tijele. Dupa operatie a inceput o noua etapa de recuperare mult mai intensa, cu multe proceduri aplicate sa ii stimuleze musculatura. Mersul s-a imbunatatit mult de cand a inceput noul program de recuperare.
Explicatii:
Aparitia unui accident vascular poate surprinde pacientul in momente diferite ale unei boli. Lipsa tratamentului hipertensiunii a fost cauza declansatoare a unui accident vascular hemoragic masiv, care a avut ca prima exprimare cefaleea. Recuperarea a fost dificila si anevoioasa atat prin masivitatea accidentului, cat si prin prezenta pieselor metalice care au fost implantate dupa fractura. Prezenta unei piese metalice ne obliga sa limitam procedurile de stimulare musculara locala, ceea ce limiteaza performanta de reabilitare a pacientului. Acest exemplu demonstreaza faptul ca recomandarea ortopedica de a inlatura piesa metalica implantata, este de fapt necesara, intrucat pe de o parte poate limita tratamentele de reabilitare, iar pe de alta parte anumite explorari de care pacientul are nevoie, cum ar fi de exemplu rezonanta magnetica devin interzise, contraindicate.