Cosumul moderat de alcool reduce riscul de AVC, iar consumul ridicat il creste considerabil
Consumul excesiv de alcool favorizeaza accidentul vascular cerebral hemoragic, care apare atunci cand un vas de sange slabit se rupe si sangereaza in creier (anevrism), potrivit datelor dintr-un nou studiu publicat British Medical Journal.
Pe de alta parte, insa, studii anterioare au aratat ca un consumul moderat de alcool poate reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic.
Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia si de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie, au efectuat o meta-analiza a 25 studii privind accidentul vascular cerebral ischemic, hemoragia intracerebrala si hemoragia subarahnoida. Au analizat 18.289 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic, 2.299 de cazuri de hemoragie intracerebrala si 1.164 cazuri de hemoragie subarahnoidiana.
In paralel, oamenii de stiinta au evaluat consumul de alcool al participantilor in functie de nivelul consumului: zilnic ( 1 bautura pe zi), moderat (1-2 pahare pe zi), inalt (2-4 pahare pe zi) si excesiv (mai mult de 4 pahare pe zi).
Rezultatele cercetarii au aratatn ca cei care au consumat mai mult de patru pahare de alcool pe zi au fost mult mai mai expusi riscului de a avea leziuni cerebrale hemoragice. Astfel, oamenii de stiinta au intarit asocierea intre consumul ridicat de alcool si probabilitatea de a a suferi un AVC.
“Cercetarile anterioare au aratat o asociere intre consumul de alcool si nivelurile mai scazute de fibrinogen, o proteina in organism care contribuie la formarea de cheaguri de sange. Aceasta poate explica asocierea dintre consumul de alcool usor pana la moderat si riscul scazut de accident vascular cerebral ischemic. Dar, efectul advers al consumului de alcool asupra tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru accident vascular cerebral, poate creste riscul de accident vascular cerebral si depaseste orice beneficiu potential „, spune dr. Larsson, autor al studiului, potrivit TopSante.com.