Factorii de risc sunt acele elemente, conditii, imprejurari care cresc sansa de a dezvolta o anumita boala.

Cunoasterea factorilor de risc pentru AVC este primul pas in prevenirea bolii. Anumiti factori pot fi tratati sau efectul lor poate fi diminuat printr-o interventie medicala, in timp ce alti factori nu pot fi influentabili.

 

 

 

Principalii factori de risc care pot fi controlati 

  • Hipertensiunea arteriala – HTA – este cel mai important factor de risc pentru aparitia AVC. HTA se poate tine sub control cu medicamente si cu schimbarea stilului de viata. Este important sa-ti controlezi tensiunea arteriala cel putin de doua ori pe an. Masurarea tensiunii arteriale este o actiune usoara si o poate face medicul de familie. Valoarea tensiunii arteriale este 120/80 mmHg. Valorile constant mai mari de 140/90 reprezinta o problema si impun un consult medical.
  • Fumatul. Fumatul dubleaza riscul de AVC. Acest viciu distruge vasele de sange, favorizeaza ateroscleroza si formarea de cheaguri de sange (trombi), ceea ce duce la ingustarea vaselor, – care dupa un anumit timp se poate inchide, fenomen care poate cauza AVC. Renunta la fumat si evita fumatul pasiv.
  • Diabetul zaharat. Diabetul poate favoriza aparitia AVC pentru ca imbolnaveste vasele din creier. Trebuie sa iei in serios aceasta boala si sa ai un stil de viata adecvat, precum si tratamentul medicamentos indicat de medicul specialist diabetolog.
  • Cresterea colesterolului in sange. Hipercolesterolemia favorizeaza depunerea grasimilor in peretii vaselor de sange care se ingusteaza progresiv, la un moment dat blocandu-se si survenind un AVC. Valorile mari ale colesterolului din sange nu sunt legate doar de consumul exagerat de mancare grasa.
  • Obezitatea si sedentarismul. Inactivitatea creste riscul in ansamblu pentru bolile cardiovasculare. Activitatea fizica stimuleaza consumul de glucoza la nivelul celulelor si scade nivelul de colesterol in sange, deci scade efectul altor factori de risc pentru AVC.
  • Consumul excesiv de alcool. In cantitati rezonabile, de exemplu un pahar de vin pe zi, poate avea efect protector impotriva AVC. Daca se depaseste o anumita cantitate alcoolul poate creste tensiunea arteriala care implicit duce la AVC. Alcoolul afecteaza calitatea vaselor de sange.
  • Consumul de droguri. Cocaina folosita intravenos sau amfetamina se coreleaza deseori cu aparitia unui AVC.
  • Bolile carotidei si ale arterelor. Arterele carotide duc sangele la creier. Afectarea acestor vase apare fie prin depuneri aterosclerotice (placi de aterom) ce le ingusteaza lumenul, fie prin desprinderea unor parti din placile de aterom. Aceste bucati urca spre creier prin fluxul sanguin formand cheaguri care blocheaza un vas de sange cu aparitia AVC.
  • Atacul ischemic tranzitor. Aceasta afectiune reproduce semnele unui AVC, dar aceste semne se remit rapid. Riscul de aparitia a unui AVC ulterior este mai mare daca ati avut deja un atac ischemic tranzitor.
  • Fibrilatia atriala si alte boli cardiace. Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm a inimii la care bataile nu mai respecta ritmul si frecventa normala, devenind neregulate. Aceasta poate favoriza stagnarea prelungita a sangelui in anumite zone ale inimii cu formarea de cheaguri care, purtate de fluxul sanguin, pot bloca vasele din creier.
  • Estrogenii. Administrarea de pilule contraceptive cu continut ridicat de estrogeni constituie un risc suplimentar de aparitie pentru AVC.

Principalii factori de risc care NU pot fi controlati 

  • Varsta inaintata. AVC afecteaza toate varstele, dar varsta inaintata predispune la aparitia de AVC, mai exact persoanele care au peste 65 de ani sunt la risc.
  • Sexul. In majoritatea grupurilor de varsta barbatii sunt afectati de doua ori mai frecvent de AVC decat femeile, dar mortalitatea la femei este mai ridicata. La femei mortalitatea datorata AVC este mai mare decat cea determinata de cancerul mamar.
  • Antecedente familiale, ereditatea. Persoanele care au rude apropiate cu AVC (parinti, frati) au riscul mai mare de a face AVC. Aceste lucruri se leaga mai ales de faptul ca alti factori de risc, cum este HTA, diabetul zaharat, pot avea o importanta componenta genetica. Persoanele de culoare au un risc de aproximativ 2 ori mai mare decat rasa alba de a face AVC, asta si datorita faptului ca dezvolta HTA mai frecvent.
  • AVC in antecedente. O persoana care a avut deja un AVC are un risc mai mare de a mai suferi inca unul.