1. Cand trebuie sa incep programul de recuperare dupa un AVC?
Recuperarea trebuie sa inceapa din prima zi a AVC. Transferul in sectia de recuperare se face dupa stabilizare, cam la 3-4 saptamani. Este de preferat ca pacientul sa ajunga intr-o sectie de recuperare in primele trei luni de la debutul AVC.
2. Unde trebuie sa fac recuperare dupa un AVC?
Intr-un spital sau clinica unde exista o baza de tratament si un medic specialist de medicina fizica si de reabilitare care poate sa prescrie un plan de recuperare postAVC.
3. Cat timp trebuie sa fac recuperare?
Recuperarea se face timp indelungat, pana la remiterea/reducerea deficitului motor, uneori in cure repetate in functie de deficitul motor restant.
4. Pot face kinetoterapie la cabinetele de kinetoterapie?
Orice program de kinetoterapie trebuie sa fie facut la indicatia si sub supravegherea unui medic medic specialist de medicina fizica si de reabilitare. Afla mai multe despre programele de kinetoterapie pentru pacientii cu AVC aici.
5. Pot merge la statiune dupa AVC?
Da, dar numai la recomandarea unui medic specialist de medicina fizica si de reabilitare, care va stabili statiunea si momentul in care acest lucru este posibil. Conditia este ca pacientul sa fie echilibrat cardiometabolic si neurologic si sa fie in etapa cronica de evolutie a AVC. Pacienti postAVC inntalnim adesea la Balie Felix, Covasna, Buzias, Calimanesti-Caciulata, etc.
6. Pot sa beneficiez de pensie de handicap?
Da, pentru acesta trebuie sa va adresati comisiei de handicap din judetul respectiv care va elibera o lista cu actele necesare.
7. Pot sa ma recuperez complet dupa AVC?
Exista situatii cand pacientii dupa un AVC pot recupera aproape complet. Nivelul functional la care se poate ajunge dupa un AVC depinde de foarte multi factori: precocitatea si intensitatea reabilitarii medicale dupa AVC, gravitatea si diversitatea deficitului functional, factorii de risc prezenti (diabet zaharat, dislipidemie, fibrilatie atriala, escare). In multe situatii preseverenta bolnavilor si sustinerea familiei, prietenilor este foarte importanta. Reabilitarea este un proces activ si este nevoie de vointa din partea bolnavului.
8. Nu are cine sa aiba grija de mine, familia este plecata si nici nu vreau sa ii incurc. Ce pot face?
Depinde ce intelegi prin „grija”? Daca poti sa faci lucrurile esentiale singur (sa te imbraci, sa mergi la baie, sa mananci, sa te speli) atunci nu este nici un risc sa ramai singur cateva zile, timp in care iti poti ruga vecinii, prietenii sa treaca pe la tine odata de doua ori pe zi. Telefonul sa fie intotdeauna la indemana si roaga pe cineva sa introduca la „apeluri rapide” numarul de telefon de la Salvare, de la un prieten si vecin sa vina sa te ajute in caz de urgenta. Daca ramai singur trebuie sa-ti planifici toate activitatile sa le poti executa in siguranta.
In cazul in care ai nevoie de ajutor continuu poti apela la asistent personal care te va ajuta, sau exista asociatii care ofera ingrijire la domiciliu. Alta solutie ar fi internarea pentru perioada in care ramai singur in centre de asistenta.
Mai gasesti alte idei si pe acest site -))
10. Nu mai am chef sa iau medicamentele. Ce se poate intampla mai rau decat atat?
„Toporul uita, dar copacul nu. ” (proverb african).
Se poate intampla mai rau!!! Se poate intampla sa repeti AVC-ul, se poate sa ajungi la un deficit mult mai mare decat acum. Medicamentele ti-au fost scrise cu un anumit scop: sa-ti reduca factorii de risc (tensiunea arteriala, diabetul zaharat, colesterolul mare in sange etc.) sau altele medicamente care ajuta la recuperarea neurologica.
Nu iti recomand sa intrerupi medicatia! Daca crezi ca iei prea multe medicamente, cere sa ti se explice ce efecte are fiecare. Poate daca intelegi de ce trebuie sa le iei te imprietenesti cu ele.
11. Cum pot sa imi dau seama daca starea mea se imbunatateste sau inrautateste?
Trebuie sa te gandesti ce ai putut sa faci imediat dupa AVC, la scurt timp dupa si acum. Acest proces se numeste evaluare. Sa te gandesti la lucrurile cele mai importante: Ai putut sa umbli singur? Poate cu o carja sau cadru de mers? Acum cum ti se pare ca umbli? Ai putut sa te imbraci singur? Ai putut sa mergi la baie?
Poti manca singur? Sa duci un pahar cu apa la gura fara sa versi continutul? Te-ai inecat cand mancai? Si acum?
Gandeste-te la lucrurile cele mai elementare pe care le faceai inainte de boala, dupa boala si dupa reabilitare.
12. Ce regim alimentar trebuie sa tin?
O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru cineva care a avut un AVC. O dieta cu putine grasimi, fara sare si bogata in fructe si legume reduce cei mai importanti factori de risc ai accidentului vascular: colesterolul crescut, tensiunea arteriala mare, obezitatea, diabetul. Dupa AVC exista si riscul unei alimentatii deficitare din cauza unor tulburari postAVC care pot apare la unii bolnavi: probleme de inghitire, de incoordonare a miscarilor mainii, de afectare a memoriei sau gandirii. In aceste cazuri ajutorul familiei este foarte important.
Aflati mai multe detalii privind dieta la pacientii cu AVC aici.