bigheaSocietatea Română de Reabilitare Medicală a inițiat proiectul www.postavc.ro din dorința de a pune la un loc cât mai multe informații despre ceea ce se întâmplă în realitate și ceea ce ar trebui să se întâmple de fapt în viața unui pacient care a suferit un accident vascular cerebral (AVC). Considerăm că accesul la informație, deopotrivă pentru pacienți, pentru familiile lor dar și pentru medici, reprezintă una din căile prin care putem mișca lucrurile din inerția scuzei perpetue a autorităților privind lipsa resurselor materiale.

Ne dorim să facem pe toată lumea să înțeleagă că nu putem avea rezultatele dorite decât acceptând că în reabilitarea post AVC trebuie clădită o relație de parteneriat între toți cei implicați, dar mai ales între pacient și medicul său. Abordarea dizabilității produse de AVC este exemplul cel mai bun de lucru în echipă și când spunem echipă nu ne referim doar la cei enumerați mai înainte, pacientul, familia sa și medicul de recuperare. Ne referim la toate celelalte piese care trebuie să alcătuiască împreună un angrenaj funcțional. E vorba de neurolog, cardiolog, medic de familie, nutriționist, kinetoterapeut, fizioterapeut, logoped, psiholog, terapeut ocupațional, asistent social, și de alții, incluzând aici chiar și industria farmaceutică. Dar mai e vorba și de autoritățile centrale și locale care trebuie să implementeze o politică de sănătate coerentă pentru această categorie de pacienți și să aloce resursele necesare.

Contractul Cadru privind acordarea asistenței medicale, semnat de primul ministru, de ministrul sănătății, președintele CAS și de ministrul finanțelor publice, prevede în mod aberant că în România un pacient cu dizabilități, deci și un pacient post-AVC, beneficiază de maxim 21 de zile pe an pentru recuperare în ambulator. Toate memoriile trimise de noi inclusiv la primul ministru n-au reușit să schimbe această prevedere. Sperăm ca acum, cu ocazia acestui proiect, să reușim mai mult prin implicarea directă și a pacienților noștri prin asociațiile de pacienți.

Reamintim cu această ocazie Parlamentului și Guvernului că deși România a semnat Planul de acțiune OMS 2014-2021 privind dizabilitatea, până în prezent nu s-a întreprins nicio acțiune concretă în acest sens. Unul din punctele sensibile în Planul de acțiune este cel al reabilitării bazate pe comunitatea locală, practic absentă în România dar care ar fi de mare folos pacienților care au suferit un AVC.

Site-ul postavc.ro este un proiect a cărui dezvoltare vrea să se bazeze pe contribuția medicilor și pacienților deopotrivă. Dorim să începem prin a pune la dispoziția tuturor o serie de informații cu caracter general despre accidentul vascular cerebral, despre evaluarea și autoevaluarea pacientului cu AVC, despre indicațiile recuperării în funcție de stadiul bolii și modalitățile de recuperare.

Constatând că adesea pacienții cu AVC nu știu cui să se adreseze pentru recuperare, vom încerca să punem pe site o listă a unităților sanitare pe care o vom actualiza mereu pe baza informațiilor pe care le așteptăm de la toți cei care deschid această pagină de internet.
Ne dorim ca postavc.ro să fie viu și dinamic, să trăiască și să crească din întrebări și răspunsuri, din împărtășirea experiențelor trăite și din sugestiile venite de la toți cei interesați de recuperarea după accidentul vascular cerebral.

Adrian BIGHEA, președinte SRRM
18.09.2016