Dieta la pacientii dupa AVC
Se spune ca cel mai usor este sa previi, iar In cazul AVC majoritatea factorilor de risc modificabili sunt influentati de dieta (hipertensiunea arteriala – HTA, dislipidemiile, diabetul zaharat, obezitatea, consuml exagerat de alcool). In acest context dieta are rol nu doar dupa AVC, dar este foarte important sa treceti pe un regim de viata sanatos daca aveti vreun factor de risc pentru AVC. Mai mult, daca dupa un AVC nu schimbati regimul alimentar exista riscul sa faceti un nou atac vascular. Medicamentele pe care le primiti pentru HTA, colesterol sau diabet nu elimina riscul, doar o diminua.
Studiile arata ca AVC poate fi redus cu 55-84% prin renuntarea la fumat, dieta sanatoasa, practicarea unor exercitii, controlul greutatii. Sigur, prin respectarea acestor principii de sanatate sunt influentati cativa factori de risc majori In producerea AVC, cum ar fi: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si diabetul zaharat.
Obezitatea, un factor de risc independent pentru AVC, se calculeaza prin Indicele de Masa Corporala (IMC) – greutatea (In kg)/ Inaltimea2 (In m2). Valorile care se pot obtine sunt urmatoarele:
- Normal: 18,5-24,9
- Supraponderal: 25,0-29,9
- Obezitate: 30,0 sau mai mult.
De exemplu daca pacientul nostru are 95 de kilograme si 1,70 m, atunci IMC se va calcula 95/1,7*1,7=95/2,89=32,87 kg/m2, si se regaseste In categoria obez.
Se recomanda 5 mese pe zi, 3 mese principale si 2 gustari (fructe crude sau uscate) . Micul dejun trebuie sa fie cea mai consistenta din punct de vedere caloric.
SFATURI DE BAZA PENTRU O DIETA ECHILIBRATA, recomandate si de Organizatia Mondiala a Sanatatii:
- Rar e nevoie de mai mult de 1800-2300 kcal/zi, acesta se calculeaza individual si trebuie discutat cu medicul D-voastra. Cel mai bine daca consumati necesarul In calorii pe care activitatea v-o cere. Daca trebuie sa slabiti atunci aportul de alimente trebuie sa scada.
- Consumati cantitati suficiente de proteine si hidrati de carboni, substante care aduc un suport pentru noi conexiuni nervoase;
- Consumati cantitati de grasime de calitate (nesaturate In locul grasimilor saturate si trans), care asigura suportul pentru lipoproteine, vase si functia hepatica. Sunt bogat reprezentate In carnea de peste si seminte de tipul – nuci, arahide, dovleac etc. ; balanta Omega3/Omega 6 este mai buna la uleiul de in sau masline, spre deosebire de cel de floarea soarelui (pe acesta din urma consumati-l mai rar). Se recomanda a nu se prepara termic grasimile vegetale (uleiurile), puneti maxim o lingura de ulei cand mancarea este deja In farfurie.
- Consum mare de vitamine, minerale si antioxidanti, care sunt componente esentiale ale enzimelor, se asigura prin consum mai mare de fructe si legume, cereale integrale si seminte oleaginoase;
- Limiteaza consumul de zahar, acesta trebuie sa reprezinte o cantitate foarte mica din aportul de calorii;
- Se va evita consumul exagerat de sare. Intr-o zi se recomanda consumul echivalent a maxim o lingurita de sare, care acopera necesarul zilnic de sodiu. In general greseala cea mai frecventa se face prin sararea excesiva a alimentelor deja preparate sau utilizarea de conserve, mezeluri care sunt conservate si prin adaos suplimentar de sare. Alte alimente cu continut crescut de sare sunt: muraturile, iaurtul, branzeturile (mai putin, branza de vaci, urda). Alimentele pot fi condimentate cu patrunjel, usturoi, marar sau alte plante aromatice;
- Consumati electroliti cum ar fi potasiu, sodiu, magneziu si calciu In proportie adecvata care ajuta la conducerea impulsurilor nervoase. Se recomanda consumul de banane, avocado, sfecla, dovleac de toamna, feculente (linte, naut, fasole, mazare + plante aromate), mancare de spanac/stevie/urzici, fructe si legume proaspete etc;
- Se recomanda consumul de paine din faina integrala de grau, paine graham sau din alte cereale (orz, ovaz) cu sau fara seminte de floarea soarelui, in, dovleac. Painea se poate Inlocui la unele mese cu mamaliga sau preparate din alte tipuri de cereale (bulgur, quinoa, hrisca etc), crackeri din faina integrala, preparatele expandate din grau/orez/porumb. Pastele fainoase se pot consuma 2-3 ori/saptamana daca sunt din faina integrala, fara oua;
- Se pot consuma lactate mai slabe, dar nu fara grasimi (!). S-a demonstrat ca lactatele degresate poarta un risc crescut de a cauza diabet zaharat la pacientii cu predispozitie si nu scad nivelul de colesterol atat de semnificativ cu se credea. In multe produse lactate grasimile sunt Inlocuite cu glucide pentru a pastra calitatile organo-leptice. In functie de toleranta digestiva a bolnavului lactatele se recomanda sub forma de lapte, iaurturi, chefir, branza de vaca, urda/ricotta, mozzarella, branza de oaie sau telemea (atentie si la continutul In sare). Se recomanda cascaval cu continut scazut de grasime – 20-25% (atentie la bolnavii cu AVC care prezinta constipatie!);
- Se recomanda carne de peste, de pasare – curcan, pui sau de vitel si mai putin de porc.
Se va evita toate tipurile de alimente prajite In ulei care cresc colesterolul In sange. Alimentele vor fi fierte, Inabusite / la aparat cu abur sau prajite In suc propriu fara adaos de grasime – pe grill / In cuptor sau ambalate In folie alimentara pe grill/ In cuptor.
In locul sosurilor pe baza de maioneza pregatiti un sos din zeama de lamaie, 1-2 linguri ulei si 2-3 linguri de iaurt (2-5% grasime) cu ierburi aromate sau boia/curry etc.
Pentru gatitul cu rantas sau cu sosuri complexe se poate opta pentru sos de tomate sau iaurt.
PACIENTI CU PROBLEME DE INGHITIRE
De la 40 pana la 60% din pacientii cu AVC pot avea diferite grade de probleme cand Inghit mancarea. Aceste probleme tind sa se amelioreze In primele 3 luni dupa AVC. Pacientii cu tulburari de deglutitie (de Inghitire) va trebui sa aiba alimentele de consitenta mai moale, omogena (fara bucati de mancare). In functie de gradul de tulburare de deglutitie mancarea poate avea consitenta diferita – lichida, sau mai tare – ca si nectarul de fructe, ca si mierea sau ca si un pireu. Alimentele calde, foarte reci si usor vascoase sunt mai usor de Inghitit. Optati pentru preparatele gen supa-crema sau smoothie (apa + legume si fructe crude date in blender). Pentru meniul acestor bolnavi poate fi o inspiratie orice reteta ce implica multa preparare mecanica (taiere, faramitare) si adaugarea a unei cantitati variabile de apa/iaurt/lapte. Inclusiv retetele de raw vegan ce se prezinta ca sosuri sau paste de diverse consistente (adica nu bucati de legume crude).
Atentie la asigurarea aportului necesar de apa, acesti bolnavi sunt expusi deshidratarii. Se recomanda a se tinti un minim de 8 pahare (250 ml) cu apa pe zi (adica o jumatate de pahar la fiecare 30-45 minute).
Ideal se vor consuma portii mici mai frecvent de-a lungul zilei (6-7-8 mese/zi)
CARE SUNT ALIMENTELE CARE TREBUIE EVITATE?
In general trebuie evitate alimentele care cresc riscul pentru anumite boli care se pot complica cu AVC: HTA, cresterea colesterolului In sange si agravarea diabetului zaharat.
Se va evita consumul exagerat de:
- alimente grase – carne grasa, smantana, frisca, iaurturi grase, unt, maioneza, alimente prajite In ulei, prajituri, torturi, orice produs de patiserie etc;
- carbohidrati cu lant lung, acestea se transforma In grasime In organisme – dulcuri rafinate, bomboane, ciocolata cu lapte, sucuri din comert (inclusiv cele ”naturale”) etc;
- sosuri (dressinguri, ketchup, mustar), condimente In exces, bogate In sare;
- afumaturi, slanina. Kaizer, salam, mezeluri;
- alcool, bauturi carbogazoase Indulcite;
- cafea In exces si foarte concentrata. Poate fi Inlocuita de ceaiuri (verde).
- alimente semipreparate, cuburi pentru supa pentru ca contin o cantitate exagerata de sare si aditivi – coloranti, conservanti si potentiatori de aroma;
- nu se recomanda consumul a peste 2 oua/saptamana. Se prefera oua fierte si nu prajte.
- carne si preparate derivate– carnati, mezeluri, toba.
Daca aveti diabet zaharat regimul alimentar este si mai restrictiv si trebuie discutat separat cu medicul D-voastra!
VIN SARBATORILE DE IARNA! Ce alimente poate consuma de sarbatori pacientul dupa un AVC?
Regimul alimentar sanatos la un pacient dupa AVC trebuie sa fie un stil de viata si nu un regim de slabit pe o durata de cateva saptamani.
Orice sarbatoare este caracterizata prin alimente specifice momentului – cozonac, sarmale, friptura etc. Pacientul dupa AVC nu trebuie privat de sarbatoare, deci nici de mesele care se organizeaza In acele zile. Deci, este permis consumul In cantitati limitate de alimente specifice sarbatorilor de iarna. Problema este una legata de calitatea si cantitatea alimentelor consumate In aceasta perioada, iar acest lucru este valabil pentru oricine nu doar pentru cei care au suferit deja un AVC. De preferat din cele 5 mese ale bolnavului, doar 2 maxim 3 sa se modifice cu ocazia sarbatorilor, cel mai bine cele de pana la ora 16:00 avand In vedere ca sunt cu aport caloric crescut. Se recomanda a se aplica principiul UNEI PORTII la o masa (exemple: 2 felii cozonac tip baigli SAU o felie cozonac clasic SAU pana In 90 grame de prajitura de casa sau tort; acestea se pot servi cu lapte sau un fruct; respectiv exemple pentru gustari sarate: 1-2 sarmale SAU o sarmala cu smantana si o felie de paine SAU o portie de racituri – 150 grame- SAU o felie friptura porc cu muraturi sau salata SAU o felie de paine cu salata de vinete/ salata de boef/ salata de icre SAU 100 grame mamaliga cu branza/telemea).
Piramida alimentara la pacientul dupa AVC
Cateva idei:
- consumul de 5-6 portii de legume si fructe crude aduce un aport important de energie si nutrienti, regleaza tranzitul intestinal, ceea ce este important la majoritatea pacientilor cu AVC. Pentru cei varstnici sau cu afectarea integritatii danturii sau a deglutitiei, cruditatile se pot comsuna date prin razatoare sau la blender.
- In multe situatii alimentele preparate pot fi congelate cateva zile sau saptamani, astfel puteti sa aveti o masa asigurata In zilele cand nu aveti chef sa gatiti. Unele legume si fructe se pot congela crude (ca forma de preparare termica) si ulterior mancate ca atare Intr-o salata sau doar usor Incalzite: sfecla, morcov, varza, toate legumele-frunze (spanac, loboda, stevie, leurda, urzica); fructele vor capata o consistenta de compot (fara zahar): ananas, mar, para;
- mancam sa traim si nu traim sa mancam – nu trebuie exagerat cu portiile de mancare la o masa, mai bine mananca mai multe feluri de alimente. A se evita servirea de paine la orice masa, mancarea ce trebuie servita cu paine este ideala pentru micul dejun, eventual amiaz (pranz).
- In multe orase sunt servicii care ofera mese ieftine, bine gatite, pentru seniori. Daca dizabilitatea Iti permite, este un motiv sa iesi din casa, sa socializezi si sa faci miscare regulata. Aceasta va Imbunatati starea de spirit, va regla pofta de mancare sanatos, va ameliora tranzitul intestinal. Mesele In familie sau In comunitate trebuie sa fie ocazie de discutii calme cu buna dispozitie la care poti afla retete noi sau Impartasi din experienta ta (fara conversatii contradictorii sau cantitati prea mari de alimente).
- Scaderea poftei este frecvent asociata cu depresia, iar depresia este o complictie a AVC! Aceasta trebuie tratata de catre medic!
MESE IN ORAS
Inainte de a iesi In oras, incearca sa consulti meniul restaurantului dinainte (majoritatea Il afiseaza pe internet) ca sa ai In vedere felurile de mancare potrivite tipului tau de meniu (continut si consistenta). Nu ezita sa telefonezi la restaurant ca sa te asiguri ca felurile alese de tine vor corespunde ca forma de servire, consistenta. Daca practici un regim cu portii mici si mese frecvente, poti cere sa ti se puna la pachet ceea ce nu poti termina.
Ideal, se mananca la masa, fara factori de stres sau de distragere a atentiei. Pacientul se va concentra pe mestecatul complet a alimentelor, cu Imbucaturi mici. O companie placuta nu trebuie sa fie prea exuberanta, altfel oboseste si este obositoare.
Toate aceste indicatii se vor adapta la toleranta alimentara anterior cunoscuta de pacient si se vor aplica tinand cont de preferintele gastronomice ale pacientului. Pentru unele familii/pacienti este de ajutor consultarea unui nutritionist pentru crearea unei diete individualizate si cu cat mai multe exemple. Nu ezitati sa apelati la specialisti.
Cine a stabilit perioada de recuperare de 180 zile dupa AVC.Eu a trebuit sa ma duc la serviciu la 183 de zile dupa AVC,motivul fiind raspunsul COMISIEI JUDETENE SALAJ:”ca nu se mai poate da concediu medical”.
Stimate domnule Craciun, Din punct de vedere medical nu este stabilita o perioada de recuperare de 180 de zile dupa AVC. Aceasta perioada poate fi mai lunga sau mai scurta de la pacient la pacient. Comisia judeteana la care va referiti tine de Ministerul Muncii nu de Ministerul Sanatatii si aplica legislatia privind eliberarea concediilor medicale, nu perioada de recuperare dupa o afectiune. In mod normal, daca nu erati recuperat dupa 180 de zile se putea solicita o aprobare pentru prelungire pana la 270 de zile sau se putea propune pensionarea dumneavoastra pe caz de boala.