Grasimile trans, asociate cu risc de boli cardiovasculare si AVC

Potrivit unui studiu al Yale School of Medicine, citat de UPI , in localitatile unde a fost restrictionata sau interzisa introducerea grasimilor trans in alimente, numarul persoanelor spitalizate din cauza bolilor cardiovasculare si a AVC-ului, a scazut cu circa 6% intr-un interval de trei ani de la intrarea in vigoare a acestor schimbari.

Grasimile trans, care se regasesc in produse precum chipsuri, biscuiti, alimente prajite si produse de patiserie, au fost asociate cu o crestere a riscului de afectiuni cardiace. Ca raspuns, unele dintre orasele din Statele Unite au implementat politici de reducere a acestora in meniurile restaurantelor.

”Studiul nostru subliniaza influenta pe care o au politicile publice asupra sanatatii cardiovasculare a populatiei. Grasimile trans au efecte nocive pentru sanatatea cardiovasculara, iar minimizarea sau eliminarea lor din dieta poate reduce in mod substantial rata infarcturilor si a accidentelor vasculare cerebrale”, noteaza dr. Eric Brandt, din cadrul Yale School of Medicine, autorul studiului publicat miercuri in jurnalul ”JAMA Cardiology”.

Oamenii de stiinta au comparat informatii prelevate in perioada 2002-2013 din mai multe regiuni din statul New York, cu sau fara restrictii privind grasimile trans.

In urma cercetarii, s-a descoperit un declin cu 6% al spitalizarilor din cauza infarcturilor si a accidentelor vasculare cerebrale ( AVC)  in zonele in care existau interdictii in utilizarea grasimilor trans intr-o perioada de trei ani de la implementarea politicilor, in comparatie cu regiunile in care nu existau astfel de restrictii.

Cu privire la aceste rezultate, Brandt a declarat ca ”este un declin destul de substantial”.

Desi studiul a identificat o legatura intre restrictiile privind grasimile trans si scaderea riscului de infarct si accident vascular cerebral ( AVC) , este important de notat ca cercetarea nu a fost conceputa sa dovedeasca o legatura directa cauza-efect in acest sens, mentioneaza sursa citata de Agerpres.

In 2018, o interdictie a Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA (U.S. Food and Drug Administration) privind uleiurile partial hidrogenate din alimentatie va elimina aproape in totalitate grasimile trans la nivel national.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!