Hemiplegia, deficit motor al accidentului vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o leziune care se produce la nivelul creierului si care apare fie prin astuparea unui vas de sange (accident vascular ischemic), fie prin ruperea vasului de sange (accident vascular hemoragic).
Extrem de important este ca pacientul sa ajunga in mai putin de 4 ore la spital pentru ca medicii neurologi sa poata interveni cat mai repede posibil.
In functie de gravitatea accidentului si de partea pe care acesta se produce, pacientul poate sa ramana cu anumite dizabilitati fizice sau psihice precum: paralizie, hemiplegie, tulburari de intelegere si exprimare a limbajului, tulburari de vedere, imposibilitatea de a se hrani singur, amnezie, stari depresive, anxietate.
Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, excesul de colesterol si trigliceride, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool sunt principalii factori de risc ai AVC-ului care pot fi controlati prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
In plus, o persoana care a suferit un AVC poate suferi oricand un altul. De aceea, pacientul care din fericire nu a ramas cu sechele fizice si psihice, trebuie sa respecte cu strictete tratamentul medicului specialist, sa renunte la fumat, sa aiba un regim alimentar fara grasimi si dulciuri, sa consume sare in cantitati cat mai mici, preferabil sub 2 grame pe zi si sa evite viata sedentara.
Ce este hemiplegia
Hemiplegia este o deficienta a aparatului locomotor care poate sa apara dupa AVC, de regula pe fondul hipertensiunii arteriale sau aterosclerozei.
Concret, hemiplegia este o slabiciune resimtita pe o parte a corpului, opusa partii unde s-a produs leziunea cerebrala.
Hemiplegia se caracterizeaza prin slabiciune destul de severa la nivelul membrelor si include: tulburari de mers, de echilibru, cresterea rigiditatii musculare si spasme musculare.
De asemenea, sunt cazuri in care declansarea are loc brusc, dar si cazuri in care afectarea neurologica are loc treptat.
Dupa cresterea sau scaderea tonusului muscular, hemiplegia poate sa fie spastica sau flasca.
Cel mai frecvent, hemiplegia se produce in urma unui AVC, dar poate apare si dupa un traumatism cranio-cerebral, unei tumori cerebrale (maligne sau benigne) sau a unei infectii a sistemului nervos central.
Deficienta locomotorie apare din cauza unei leziuni a caii piramidale, fascicul de fibre nervoase care merg de la cortexul cerebral pana la diferite niveluri ale maduvei spinarii si transmit comanda de contractie muschilor.
De pacientul cu hemiplegie se va ocupa o intreaga echipa medicala formata din medicul neurolog, medicul de reabilitare medicala, psihologul, kinetoterapeutul, fizioterapeutul, specialistul in terapie ocupationala.
Trebuie mentionat faptul ca hemiplegia este o afectare neurologica sechelara, care netratata in mod adecvat poate duce la dizabilitate permanenta.
In plus, pe langa deficitul motor, este probabil ca pacientul se va confrunta si cu anumite perturbari ale unor functii precum: alterarea echilibrului, tulburari de coordonare, pierderea controlului sfincterian, dureri musculo-articulare, dificultate la inghitire, tulburari de vorbire (afazie), tulburari de vedere, pareza faciala, depresie, tulburari cognitive.
Recuperarea pacientului hemiplegic este un proces de durata, anevoios si complex. Astfel, in primele luni de la debutul bolii este necesara o recuperare continua, prin efectuarea unui program constant de exericitii fizice sub indrumarea specialistului.
Obiectivul recuperarii este acela de a reda pacientului autonomia, astfel incat acesta sa se poata ingriji singur la un moment dat.