Lungul drum de la bastonase la scrisori
Rebeca are 22 de ani. Viata ei s-a schimbat mult de cand a avut un accident de masina.
Fusese cu prietenii ei la o petrecere de unde plecase devreme. Toti erau foarte cuminti, consumasera putin alcool, Rebeca deloc, la fel ca si cel care conducea masina. Din pacate pe drum au fost loviti de o alta masina, care i-a impins intr-un sant si s-au rasturnat. In afara de Rebeca toti erau bine, cateva zgarieturi. Rebeca insa era in coma, nu isi revenea. A fost dusa de urgenta la spital unde a stat o lunga perioada de timp. Avea multiple hematoame si edem foarte mare al creierului. Nu putea fi operata, doar timpul putea spune daca isi va reveni. Era atent tratata, familia si prietenii erau langa ea. A fost trimisa la Bucuresti, la clinica de Neurochirurgie, dar nici acolo nu s-a intervenit. Langa ea mergea mereu un casetofon cu vocile apropiatilor care ii vorbeau si o incurajau, dar Rebeca nu prea dadea semne de revenire. Coma se redusese ca grad de gravitate, dar fata nu dadea nici un semnal de revenire.
Asa au trecut mai bine de 3 luni, cand semne slabe au inceput sa apara. La inceput schita gesturi de miscare a mainii cand era strigata, apoi urmarea cu privirea imagini si obiecte care ii erau aratate. Incet, incet a inceput sa fie prezenta si a fost transferata la clinica de Recuperare initial la Bucuresti si apoi la Craiova. A fost foarte cooperanta si ajutata de familie si prieteni. A muncit mult si in fiecare zi. Din pacate Rebeca ramasese cu un deficit motor la mana si piciorul stang. Partea dreapta o misca mult mai bine iar vorbitul isi revenise aproape complet. Vorbea putin mai lent, dar corect.
Dupa 2 luni de recuperare Rebeca merge in sfarsit acasa, dar cu conditia sa revina si sa continue tratamentul la policlinica. Ceea ce a si facut.
A venit mereu la control, a primit si teme de facut acasa, sa scrie, sa citeasca cu voce tare. A fost foarte constiincioasa. Mereu a venit cu temele facute si prezentate. Se vedea un progres la fiecare evaluare.
La un an de la accident Rebeca se va intoarce la studii, isi va relua facultatea, chiar a mers la cursuri sa vada daca se adapteaza. Acum asteapta cu nerabdare sa se deschida anul universitar.
La ultima evaluare a adus o scrisoare scrisa de ea ca dovada a progresului facut de la bastonasele scrise chinuit pe caietul de matematica la inceputul recuperarii dar si ca semn de multumire pentru munca pe care toata echipa de recuperare a depus-o.
Explicatii:
Traumatismele cerebrale se pot solda cu hematoame asemanatoare celor din accidentele hemoragice cerebrale. Cand hematoamele sunt mici nu se opereaza, chiar daca sunt multe, iar daca este si edem la nivel cerebral, se incearca scaderea acestuia, fie conservator, fie interventie de necesitate, dar tot fara a fi operate hematoamele. Accidentele vasculare hemoragice si traumatismele cerebrale cu hematoame au aceeasi evolutie, iar programul de recuperare este similar. Hemoragiile cerebrale predispun la declansarea starii de coma, iar acest proces poate intarzia recuperarea. Coma posttraumatica este uneori mai de lunga durata, motiv pentru care dincolo de tratamentul medicamentos se incearca orice pentru a stimul creierul si pentru a redobandi starea de constienta, cum ar fi vocea unei persoane apropiate, muzica pe care pacientul o indragea inainte de accident. Aceste aspecte sunt importante intrucat pacientul comatos poate auzi si poate reactiona la acesti stimuli. Cazul prezentat al unei paciente tinere a depins atat de tratament complex cat si de permanenta sustinere a familiei si prietenilor. Recuperarea si succesul de revenire la o viata normala este consecinta si a perseverentei, si a sustinerii din partea apropiatilor.