Medic: Prezentarea rapida la un spital specializat in tratamentul AVC maximizeaza sansa de succes terapeutic si de recuperare

O persoana care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) trebuie transportata cat mai repede la un spital. Dar, o problema este ca nu toate spitalele de la noi fac tromboliza (dizolvarea cheagului), spun specialistii.

„Prezentarea rapida la un spital specializat in tratamentul AVC dupa aparitia simptomelor si tratamentul instituit precoce maximizeaza sansa de succes terapeutic si de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfectionat continuu in ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase si pana la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculara. (…) Problema noastra la ora actuala ramane deplasarea in timp util catre un spital specializat. Nu toate spitalele care au neurologie fac tromboliza (dizolvarea cheagului). Nu avem un program national pentru accidentul vascular cerebral. Totul se desfasoara haotic, ambulanta duce pacientul indiferent de fereastra de timp, de tabloul clinic, catre spitale care fie nu au neurologie fie sunt spitale care au neurologie dar nu fac tromboliza. Deci, din pacate aici suntem deficitari si cred ca avem o mare problema cu serviciile de urgenta”, a afirmat dr. Armand Frasineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din capitala, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat importanta unui program national pentru accidentul vascular cerebral (AVC), dar si importanta unor modalitati de educare a populatiei, pentru ca in continuare pacientii ezita sa se adreseze serviciilor de urgenta.

„Cam 30% din pacienti au accidente vasculare mute. Sunt zone in creier care, desi suporta un mic infarct, nu au o expresie clinica deosebita. (…) In ceea ce priveste preventia, discutam de identificarea factorilor modificabili. Avem factori de risc nemodificabili cum ar fi varsta, toti evoluam catre un factor de risc, sexul masculin—un barbat de 40 de ani are acelasi risc ca o femeie de 70 de ani, bolile genetice. (…) Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sange si s-a oprit intr-un vas, mai mare sau mai mic. Daca vorbim de fibrilatie atriala, de obicei pleaca din inima si este un cheag mare. (…)”, a mai declarat Armand Frasineanu, potrivit sursei mentionate.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!