Poveste rusa…

Il chema Oleg si toata lumea credea ca e de origine rusa, din cauza numelui. Dar Oleg era din Gorj, numele era tributul unui bine facator din razboi, care il salvase pe bunicul lui. Dar acum nici Oleg nu mai era tanar, iar bunicul de mult era doar amintire…

Insa lui Oleg chiar ii placea acest nume, avea ceva particular, ba chiar iubea cultura rusa, pe care o indragise de mic. Si la drept vorbind, Rusia a daruit cativa oameni alesi in literatura, muzica, stiinta.

Una din placerile mari ale lui Oleg era chiar muzica, terminase conservatorul si era dedicat muzicii ruse.

Avea obiceiul mostenit tot de la bunic, ca seara sa bea o cafea amara si sa fumeze pipa, in compania unei muzici bune. Seara, de multe ori era seara Rachmaninoff, cu concertele pentru Pian si Orchestra, ascultate pe disc de plastic, asa cum prinsese el in tinerete. Dar pe masura ce trecea timpul, cafeaua de seara ajunsese la doua sau trei, timp in care nici pipa de seara nu lipsea. Noptile se lungeau si Oleg ajungea tot mai tarziu la odihna.

Intr-o dimineata sotia il gasi tot in fotoliu cu pipa stinsa de mult si parca dormind. Cand insa incerca sa il miste, realiza ca nu doarme si ca partea dreapta e moale, iar Oleg nu se mobiliza si nu putea vorbi. A ajuns de urgenta la spital unde s-a constat ca facuse un accident vascular.

A fost internat la Neurologie doua saptamani apoi a ajuns la recuperare, unde a stat inca trei saptamani. Acolo a reusit sa fie ridicat in sezut, sa spuna primul cuvint, si anume ”muzica”. Cei din familie au inteles ce ii lipsea lui Oleg, si i-au adus un dispozitiv cu muzica lui preferata.

Zilele treceau si Oleg avand alaturi prietena lui de-o viata, muzica, incepea sa fie tot mai cooperant si antrenat sa se mobilizeze pentru a reveni acasa. Simtea ca acasa lucrurile vor merge mai bine.

Dupa trei saptamani s-a reintors acasa unde a continuat sa lucreze, iar la o luna cand a revenit Oleg la control, deja incepuse sa foloseasca bastonul pentru mers, si sa spuna mai multe cuvinte, fiind extrem de motivat sa lucreze.

Surpriza a fost la 4 luni, cand la revenire Oleg a spus ca dintre toti compozitorii cel mai mult ii place ,,Rach-ma-ni-noff”, sacadat, dar corect.

Oleg revine la control la 3-4 luni in policlinica, timp in care starea lui s-a imbunatatit mult, merge fara baston, cu pasi controlati, pe distante mici, vorbeste clar cu cuvinte usor de pronuntat, iar cele grele reuseste sa le spuna sacadat, dar cat mai corect.

Explicatie:

Emotiile fiind chiar si pozitive pot avea efect de suprasolicitare, mai ales cand sunt combinate cu alti factori ,,favorizanti”, in cazul de fata cafeaua si tutunul, si pot genera evenimente neurologice severe. Ceea ce e important ca pacientul a constientizat ca mediul familiar de acasa il poate sustine, la fel cum stimularea pozitiva prin muzica, tot emotional, insa controlat, il poate ajuta sa progreseze. Este important de retinut ca emotiile pozitive necontrolate pot deveni un factor de risc, la fel cum in cazul in care sunt controlate pot deveni un factor facilitator necesar reabilitarii. De asemenea mediul de acasa poate ajuta la progresul procesului de reabilitare. Spitalizarea prelungita poate deveni un factor nefavorabil pacientului care are sentimentul abandonului de catre familie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!