Program de informare si constientizare despre fibrilatia atriala

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor a lansat un program de informare si constientizare despre efectele fibrilatiei atriale si implicit a riscului de AVC, in contextul in care peste 8.200 de romani mor in fiecare an in urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala.

Potrivit specialistilor, AVC-urile la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

„Fibrilatia atriala este in Romania un inamic tacut si ignorat, o afectiune care in continuare nu este gestionata eficient si in general nu reprezinta o prioritate nici pentru pacient, nici pentru sistemul de sanatate. Este nevoie de informare, diagnosticare si abordare clinica corecta ca sa schimbam ritmul vietii celor cateva sute de mii de romani care, suferind de fibrilatie atriala, au un risc de cinci ori mai mare sa faca un accident vascular cerebral,” a afirmat presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, potrivit unui comunicat de presa.

De asemenea, el a spus ca obiectivul campaniei este sa puna fibrilatia atriala pe lista scurta a prioritatilor din Sanatate, pentru ca exista o sansa reala de scadere a numarului victimelor accidentelor vasculare cerebrale.

Romania este tara din UE cu cea mai mare rata de decese ce ar putea fi evitate daca s-ar utiliza cunostintele si tehnologiile medicale actuale.

„Fibrilatia atriala este tacuta, accidentul vascular cerebral, consecinta a acesteia, este devastator. Vorbind despre fibrilatie, trebuie sa pomenim de moarte si invaliditate cumplita, pentru ca pacientii nostri sa inteleaga la ce sunt expusi”, a declarat profesor univ. dr. Bogdan-Ovidiu Popescu de la Spitalul Clinic Colentina, conform aceluiasi comunicat.

De cele mai multe ori fibrilatia atriala poate fi diagnosticata simplu si fara costuri importante, iar tratamentele recomandate prin ghiduri internationale permit un bun control al bolii si previn astfel cu succes AVC-ul si celelalte complicatii secundare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!