Risc de AVC mai mic in cazul consumului de fructe proaspete
Consumul zilnic de fructe proaspete poate crea o protectie impotriva accidentului vascular cerebral (AVC).
La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta in urma unei noi demonstratii a avantajelor unei alimentatii bogate in fructe (si legume), potrivit site-ului passionsante.be.
Studiul a fost coordonat de o echipa de cercetatori britanici si chinezi si s-a realizat pe aproape 500.000 de persoane cu varste intre 30 si 79 de ani.
Pe parcursul acestuia, cercetatorii au avut in vedere legatura intre consumul obisnuit de fructe si riscul unui eveniment cardiac si cerebral, luand in considerare parametri precum varsta, fumatul sau consumul de alcool.
Concluzia cercetarii a dovedit ca aportul zilnic de fructe, fata de un consum slab sau inexistent, reduce cu circa 30% riscul de infarct de miocard (criza cardiaca) si cu aproape acelasi procent reduce si riscul de AVC, mai ales AVC hemoragic (ruperea unui vas, cu hemoragie cerebrala).
De asemenea, oamenii de stiinta au mai constatat ca acei consumatori de fructe proaspete prezinta o presiune arteriala si o glicemie mai bune.