Studiu: Cei mai multi factori de risc in cazul unui AVC pot fi controlati

In cadrul unui studiu derulat in peste 180 de tari intre 1990 si 2013 , in care s-au trecut in revista 17 factori de risc, oamenii de stiinta au descoperit ca 90% din „povara” AVC s-ar putea atribui unor factori de risc ce pot fi modificati.

Acesti factori sunt de natura comportamentala, precum fumatul, un regim alimentar nesanatos si sedentarismul.

Aproape 15 milioane de persoane sufera anual, in lume, un AVC, 6 milioane mor din aceasta cauza si 5 milioane supravietuiesc, dar cu handicapuri permanente.

Principalii factori de risc sunt hipertensiune, alimentatie saraca in fructe si legume, obezitate, sedentarism, fumat sau alimentatie prea bogata in zahar sau sare, dar cercetatorii au mai descoperit ca in ultimii 20 de ani,  rolul jucat de poluarea atmosferica a crescut semnificativ.

Partea atribuita poluarii a fost evaluata la 33,7% in tarile unde se inregistreaza venituri mici si mijlocii, fata de numai 10,2% in tarile cu venituri mari in 2013, in mare crestere din 1990, relateaza AFP.

In afara de poluare, multi alti factori de risc joaca un rol tot mai mare in aparitia AVC la nivel mondial. Este cazul mai ales al obezitatii si al sedentarismului, scrie si Agerpres.

Consumul de bauturi indulcite a crescut si el cu 84%, ducand la o crestere a riscului legat de acest factor cu 63%.

Controland factorii de risc ce pot fi evitati, legati de modul de viata, „ar putea fi evitate aproape trei sferturi din AVC la nivel global”, a apreciat coordonatorul studiului, prof. Valery L. Feigin de la Universitatea de Tehnologie din Auckland (Australia), citat de AFP.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!