Tudor se pregatea sa se imbrace, trebuia sa mearga la medicul de familie pentru reteta lunara

Avusese un accident vascular ischemic in urma cu doi ani. Se trezise intr-o dimineata, si cand a incercat sa se ridice din pat a simtit ca ceva nu e in regula cu el, a ametit si s-a intins din nou pe pat. Apoi a realizat ca incepe sa nu mai miste bine mana dreapta. A crezut ca e ceva de moment.

A incercat din nou sa se ridice, dar cand nici piciorul drept nu il mai ajuta, a inteles ca situatia este grava. A vrut sa o cheme pe fiica lui, care era in camera vecina, inca nu plecase la scoala. Abia atunci si-a dat seama ca nu mai poate vorbi bine. A stat un timp cuminte pe pat pana cand Anca, fiica lui, a venit sa il intrebe daca o duce cu masina la liceu. Fata s-a speriat vazandu-l asa, apoi a sunat ambulanta si familia. A fost dus la spital, la Neurologie, apoi la Recuperare. Si-a revenit repede. Cu vorbitul a fost mai dificil, dar in vreo 6 luni vorbea aporape normal. Starea cea mai grea a durat cam o zi, apoi a inceput sa miste usor si mana si piciorul drept. N-a stat mult la Neurologie, cam 10 zile apoi a fost trimis la recuperare, unde a stat 16 zile, dar a plecat pe picioarele lui acasa.

De 6 luni se intorsese la servici, era tanar, 47 de ani, trebuia sa isi reia activitatea. Inainte obisnuia sa stea pana tarziu si pierdea noptile muncind la calculator, era putin certat si cu greutatea, dar mai ales cafeaua era prietena lui. Dupa accident doctorita i-a spus ca trebuie sa slabeasca, sa reduca grasimile si sarea. Nu i-a luat chiar toate bucuriile din viata, l-a lasa sa bea o ceasca de cafea slaba dimineata, iar in restul zilei, decofeinizata. Asa a si facut, a urmat toate indicatiile, a mers la control, iar acum se pregatea sa mearga dupa reteta.

Lucrurile mergeau bine, era foarte atent la tot ce manca, chiar un pacient cuminte. Peste doua zile trebuia sa ajunga la control la recuperare. Era foarte atent sa nu greseasca ziua.

La control doctorita l-a intrebat cum merge cu vorbitul, iar el i-a spus ca bine, mai are dificultati la cuvinte grele.

– Este bine, dar unele cuvinte sunt mai grele.

– Cuvinte mai complicate sau mai lunngi lungi, a spus doctorita.

– Da, lungi, cu mai multe silabe.

– Adica complicate?

– Da, mai grele.

– Dar ia spuneti-mi „complicate” ii cere doctorita, asa intr-o doara.

– Pai inseamna cuvinte cu multe litere, mai greu se spus.

– „complicate”!

– Adica mai grele.

– Puteti sa ziceti „complicat”?

– Ah, a, este un cuvant care vrea sa spuna ca nu e usor, e ceva greu.

– Dar asta ce este? Si doctorita ii arata un pix.

– Este un creion care are o bila prin care scrie.

– Deci un pix.

– Da, se scrie cu el, spune Tudor.

– Pix!

– Ca un stilou, dar altfel.

– Tudor, incearca sa spui pix, intervine sotia, doar ai mai spus acum o saptamana cand a venit postasul.

– Ati semnat cu pixul cand a venit postasul? intreaba doctorita.

– Da, a venit factorul si am semnat.

– Factorul? se mira doctorita. De cand nu am mai auzit cuvantul asta. Adica postasul.

– Da, factorul mi-a lasat o invitatie.

– Postasul?

– Da, p..po..factorul.

In acel moment doctorita a luat telefonul si a vorbit cu medicul de garda si l-a trimis din nou la spital sa repete o tomografie cerebrala.

L-au internat din nou, Tudor nu intelegea de ce, mana si piciorul era bune, vorbea bine, doar ca nu putea sa spuna unele cuvinte.

La tomografie a aparut un nou accident ischemic, o recidiva, si din cauza asta nu reusea sa spuna unele cuvinte. Tudor observase asta de vreo 2-3 zile, dar a crezut ca asa e boala lui. A stat doua saptamani apoi a plecat acasa tot pe picioarele lui, vorbitul doar era cu intreruperi pentru unele cuvinte. Sansa lui a fost ca a ajuns la timp pentru a nu fi ceva grav.

Morala

Exista situatii de recidiva a accidentului vascular cerebral cu tulburari de vorbire atipice, o forma de afazie de tip anomie. Bolnavul nu poate pronunta un cuvant, nu-l poate numi, dar intelege, stie despre ce se vorbeste. Cu cat este mai dezvoltat intelectual cu atat poate sa mascheze aceasta anomie. Riscul este ca sa nu fie depistata si accidentul vascular sa evolueze si sa apara si deficitul motor sever, cu recuperare indelungata si dificila, poate incompleta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!