Una din 6 persoane traieste un episod de AVC pe parcursul vietii
Potrivit biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, in 2013, Romania se afla pe locul II in Europa la capitolul decese cauzate de accidentul vascular cerebral.
La nivel mondial, AVC se numara printre principalele cauze de dizabilitate si deces. Se poate intampla oricui, la orice varsta, si afecteaza pe toata lumea: supravietuitori, familie si prieteni, piata muncii si comunitati intregi.
AVC in lume:
- In fiecare an, 800.000 de oameni trec printr-un episod de accident vascular cerebral nou sau recurent.
- La fiecare 40 de secunde in lume are loc un accident vascular cerebral.
- La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.
- 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite (sursa National Stroke Association)
- Una din 6 persoane traieste un episod de AVC pe parcursul vietii. (worldstrokecampaign.org)
- In lume au loc 17 milioane de accidente vasculare si 6.5 milioane de decese din aceasta cauza.
- Din 4 de milioane de decese in 2015, mai mult de jumatate (54%) sunt provocate de 10 cauze. Dintre acestea, bolile cardiovasculare si AVC sunt cei mai mari ucigasi, ele totalizand 15 milioane de decese in 2015. Aceste doua boli raman cauzele principale ale deceselor din ultimii 15 ani, la nivel global. (sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii)
- Incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani. In prezent, peste 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta cuprinsa intre 20-64 de ani, comparativ cu 25% in 1990.
AVC in America:
- AVC este a cincea cauza de mortalitate si principala cauza de dizabilitate din SUA.
AVC in Europa, statistici Eurostat:
- Cele mai recente date din Europa, potrivit biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, arata ca in 2013, 1.100.000 de persoane au murit din cauza infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral.
- Bolile cardiovasculare (in principal infarctul miocardic) si accidentul vascular cerebral sunt cele care provoaca cele mai multe decese.
- La nivelul Europei, in anul 2013, procentul femeilor care au murit din cauza unui AVC a fost mai mare decat al barbatilor, 10% comparativ cu 7%. (Sursa Eurostat)
- Cele doua boli sunt responsabile pentru aproximativ de 10% dintre toate decesele intre oamenii cu varste sub 40 ani, din Europa, intre 10% si 20% pentru cei cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani si peste 20% pentru cei peste 69 de ani.
Statistici in Romania:
- In 2013, Bulgaria (19.7%) si Romania (18.7%) au ocupat primele doua locuri, cu cele mai mari procente de decese cauzate de atacurile cerebrale, inregistrate in toata Europa, potrivit Eurostat.
- In Romania, anual, aproape 70.000 de oameni sufera un accident vascular cerebral si doar 25% dintre ei au sanse sa isi reia activitatea.
Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) lanseaza in 2018 un program de anvergura nationala, avand ca tema una dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre: accidentul vascular cerebral (AVC). Programul se numeste „AVC 360° – Calatoria Pacientului” si este primul proiect multidisciplinar organizat in Romania care implica specialitati medicale diferite (Neurologie, Medicina de Urgenta, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicina de familie, Anestezie si Terapie Intensiva, Psihiatrie, Medicina Fizica si de Reabilitare) impreuna cu domenii conexe (Logopedie si Psihologie).
Programul se va desfasura pe toata durata anului 2018, cu 7 evenimente stiintifice si intalniri medicale in importante centre universitare din tara. Primul eveniment stiintific din cadrul programului va avea loc la Craiova si va reuni, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?”, personalitati importante din diferite specialitati medicale, pe data de 16 februarie, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brancusi, de la ora 13:00.