Urmarirea competitiilor sportive creste pulsul si riscul de AVC
Un studiu realizat de oamenii de stiinta din Canada arata ca pulsul poate creste considerabil in timpul urmaririi unor competitii sportive.
Potrivit The Telegraph, oamenii de stiinta au utilizat sisteme de monitorizare a activitatii cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atat la televizor cat si in arena sportive.
Pulsul celor care au vizionat live competitiile a crescut cu 110% in timp ce ritmul batailor inimii in cazul persoanelor care au urmarit meciurile de la distanta a crescut cu 75%, scrie si Agerpres.
Studiul, publicat in ”Canadian Journal of Cardiology” , cuprinde si recomandari adresate medicilor. Potrivit acestora, pacientii impatimiti de evenimente sportive care prezinta un risc de boli cardiovasculare trebuie sa fie constienti de simptomele pe care le pot experimenta in timpul meciurilor.
”Analiza noastra efectuata asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului sustin ideea ca nu rezultatul competitiei este principalul factor care determina intensitatea raspunsului emotional la stres, ci mai degraba entuziasmul trait in timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense”, a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute, potrivit surselor mentionate.
Intr-un articol care insoteste studiul, expertii au mentionat ca riscul de evenimente cardiovasculare a fost ”foarte inalt in arena si in momentele dramatice, precum perioadele de prelungiri”.
”Pacientii cu risc ar trebui avertizati cu privire la potentialele simptome cardiovasculare si ar trebui sa fie instruiti sa ceara ajutor medical imediat in cazul in care simptomele se agraveaza”, a precizat specialistii, conform The Telegraph si Agerpres.
Un studiu realizat anterior a identificat o crestere a cazurilor de infarct si de AVC in randul olandezilor in ziua in care echipa nationala de fotbal a Olandei a fost eliminata de la Campionatul European de Fotbal din 1996.